Джафери: От "буре с барут" Балканите се променят към по-добро

3286
Джафери: От "буре с барут" Балканите се променят към по-добро

Балканите вече няма да бъдат "буре с барут", защото регионът се променя към по-добро. Това каза председателят на парламента на Северна Македония Талат Джафери по време на почитането на 24-ата годишнина от геноцида в Сребреница.

"Да бъдем тук днес, на това тъжно място, място, което резонира с мълчание, което е по-силно от най-големия тътен, е болезнено чувство. Скръбта и болката се усещат във всеки погълнат дъх, на всяка стъпка, която се прави на тази почва. Въпреки това, човек трябва да бъде силен и да направи достойна стъпка, да отдаде почит на жертвите, на познатите, на непознатите, на откритите и все още неоткритите, да покажем, че сме наясно с огромната човешка трагедия, да покажем, че имаме човешка и морална отговорност и уважение, да се осмелим да призовем никога да не се забравя и никога да не се повтаря!", каза Джафери, цитиран македонското електронно издание "Плюс Инфо".

Лидерът на босненските сърби: Сребреница е измислен мит

Сръбският член на Тристранното председателство на Босна и Херцеговина Милорад Додик направи поредно изявление, което предизвика реакции...

Той каза, че регионът се променя към по-добро и случващото вече се вижда през различна призма, новите поколения политици са с отворен, ясен светоглед, който говори за свят без граници, безброй възможности за учене, търсене, работа и развитие на младите хора с широко отворени крила и високи върхове за постижения.

"Всички ние, чиито предци са живели тук, и ние, които сега живеем и работим в тази част на Земята и чиито деца и внуци се надяваме, ще продължат да дават живот на този регион, за съжаление живеем, белязан от идеята, че Балканите са "буре с барут", котел, който постоянно кипи, и че винаги може да има конфликт. За съжаление, историята потвърди това с ужасните военни конфликти, които държаха вниманието на обществото фокусирано върху нас. Имаше твърде много кръвопролития, твърде много сълзи се стичаха по лицата ни. Твърде много необратимо загубени животи, неизживяна младост, радост, семейно щастие и любов ... И толкова много можем! Толкова добре се познаваме помежду си, ние сме известни с гостоприемство, с топлите и грижовни отношения, необичайни дори за някои други части на Земята, ние знаем как да се радваме заедно и как да скърбим, защото сме преди всичко хора, съседи, приятели може би роднини", каза Джафери.

Той призова всички, които активно участват в процеса на вземане на решения, в посока на общественото мнение и допринасят за изграждането и развитието на отношения между страните в региона, за да се посветят максимално на изграждането на наистина свободни, демократични общества, с върховенство на закона и зачитане на човешките свободи и права, които зачитат различните и уважават слабите и болните, защото, имаме всички условия да бъдем пример за региона и за света.

"Пример за добросъседски отношения, регионално сътрудничество, съвместен напредък на държавите поотделно и региона като цяло, заедно със спазването на суверенитета и териториалната цялост на всяка държава поотделно, защото, както казах в началото, имаме човешка и морална отговорност никога не позволявайте да бъде забравено, никога да не забравяме и никога повече да не се повтори!", завърши Джафери.

Когато избиха 8000 души

През юли 1995 босненско-сръбски подразделения щурмуват защитената от ООН зона около Сребреница. Холандските "сини каски" се предават б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com