До сряда Гърция отваря 4 "горещи точки" за бежанци на островите

3462
До сряда Гърция отваря 4 "горещи точки" за бежанци на островите
Снимка: Getty Images/Guliver

Гърция ще отвори четири центъра за регистрация на бежанци. Това заяви правителствен източник, цитиран от AFP, в момент, когато Атина е под силен натиск да контролира масовия наплив на мигранти към Европа.

Четири от петте т.нар. "горещи точки" (hotspots) в Гърция ще бъдат отворени официално до сряда на островите Лесбос, Хиос, Лерос и Самос, които се борят да се справят с пристигането на стотици хиляди имигранти, пристигащи от Турция с паянтови лодки, заяви източникът.

Опасност от ефекта на доминото по Балканския маршрут: Страните затварят границите за бежанци

От тази сутрин влизат в сила ограниченията, които Словения ще налага при пропускането на мигранти на своя територия. Любляна реши да ра...

Центровете се очакваше да отворят в края на миналата година. Всеки от тях ще има капацитет да настани 1000 пристигащи за три дни, по време на които те ще бъдат регистрирани. Ще им бъдат взимани пръстови отпечатъци и ще бъдат групирани на подходящи за предоставяне на убежище и такива, изправени пред евентуално депортиране.

Проверките за сигурност ще се опитат да предотвратят навлизането на бежанци, належаща необходимост, след като двама мъже, проникнали през Гърция като бежанци, извършиха терористичните нападения в Париж. Петият център на остров Кос ще отвори врати малко по-късно.

В неделя полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращи на острова, които се опълчиха на плановете да се създаде такъв център.

Премиерът Алексис Ципрас, който ще присъства на срещата на върха на ЕС в Брюксел в четвъртък и петък, е под силен натиск от страна на съседите на ЕС да направи повече, за да се спре неумолимия наплив на имигранти, бягащи от конфликта и мизерията в Близкия изток и на други места.

Бежанската криза: Хем не сме съгласни да се затваря границата на Гърция, хем затваряме нашата

Разполагането на войската по всички граници с Турция е искане на Вишеградската четворка. Ние не желаем това, ще го кажем и на днешната ...

Страните членки на ЕС в петък дадоха на Гърция тримесечен ултиматум да отстрани "недостатъците" в системата за контрол на мигранти или в противен случай ще бъде изправена пред отмяна на безвизовите пътувания в Шенген

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com