Думите на Ципрас значат малко за гърците, стоящи върху пепелта

3354
Думите на Ципрас значат малко за гърците, стоящи върху пепелта
Снимка: Getty images/Guliver

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас се изправи пред сериозни критики, след като пожарите, които отнеха живота на поне 88 души, потопиха Гърция в скръб тъкмо когато тя се беше излекувала от години на болезнена икономическа криза.

Оцелелите и политическите противници обвиниха Ципрас и неговото правителство в безчувственост заради това, че не се извиниха за най-смъртоносните пожари в Гърция и че са се провалили да предотвратят трагедията, пише в материал за Kathimerini журналистът Рене Малтезу, предаде "Фокус".

Ципрас отмени посещението си в Босна и Херцеговина в понеделник вечерта, връщайки се в Гърция часове, след като започна пожарът близо до столицата Атина. Но изчезвайки от публичното пространство в следващите три дни, разгневи някои хора.

„Как планира той да изкупи своята политическа отговорност? Какво значи политическа отговорност?“, заяви пред „Skai TV“ 79-годишен мъж, стоящ пред изгорелия си дом.

Изразявайки гнева си, оцелелите и политическите противници желаят да видят официални оставки заради провала да се предотврати трагедията, покрай въпросите защо не се е извършила евакуация.

Ципрас се появи пред телевизионните екрани в петък, за да председателства правителствена среща, след като официалният тридневен траур свърши. Неговите съветници заявиха, че той е бил зает да координира реакцията на правителството. Гръцкият премиер обяви, че поема „пълна политическа отговорност“ за трагедията. Но за тези, които са преживяли огнения ад, тези думи значат малко.

„Думите са хубави… но искам да каже на мен и на хората, които загинаха, нашите приятели… чия вина е, ако не негова. Достигнах своя лимит“.

Горящи въпроси

Опустошителният огън в Мати разкри десетилетните проблеми на гръцката държава – незаконни постройки осейващи гръцкия пейзаж, толерирани от държавата, докато правителствата си затварят очите към неспазващите закона и в крайна сметка узаконяват построените домове, за да печелят гласове.

В понеделник вечер, пет часа след началото на огъня, държавната телевизия показа Ципрас да бърза от летището към операционен център в Атина, питайки министрите какво се е случило и колко екипи са изпратени да гасят пламъците.

Общо 88 станаха загиналите при прожарите в Гърция

42-годишна жена е починала в болница в Атина, след като е била докарана там със сериозни изгаряния от град Мати в Източна Атика, където...

Той не попита, нито му бе съобщено, за жертвите в Мати, малкият крайморски град, където десетки бяха заклещени от напредващите пламъци и впоследствие загинаха. Поне не и пред камерата.

„Което предизвиква въпроса: Към този момент те вече не знаеха ли какво се е случило?“, заяви Павлос Христидес, говорител на „ПАСОК“.

Във вторник сутринта броят на жертвите беше 49 души. Спасители бяха намерили телата на 26 души, прегърнали се един друг в поле. Оцелелите заявиха, че всичко се е развило за по-малко от два часа.

Ципрас се покри

След като обяви тридневен траур по-късно през този ден, левичарят Ципрас беше невидим до петък. Не се е разбрало да е посетил някой от оцелелите в болницата.

Близо 2000 къщи са пострадали от пожарите в Гърция

Пожарите около столицата на Гърция са повредили около 2000 къщи, една четвърт от които ще трябва да бъдат срутени след бедствието. Това...

„Той беше в своя офис, провеждайки среща след среща, с министъра за гражданска защита, с вътрешния министър, с кметовете; той беше зает да координира операцията“, заяви член на правителството.

Министърът за гражданска защита Никос Тоскас заяви, че не вижда да са направени големи грешки, но добави, че има индикации за умишлен палеж, нещо, което тогава управляващата консервативна партия „Нова демокрация“ също обяви през 2007 година, когато пожарите убиха десетки души в южната част на Гърция.

Въпреки че обяви дълъг списък с облекчаващи мерки, Ципрас беше обвинен от опозицията за това, че е заровил главата си в пясъка. Той отхвърли обвиненията по време на срещата на кабинета си.

Министър-председателят е по-фокусиран върху „комуникационния аспект“ на кризата, вместо „това, което наистина има значение“, заяви Христидес, според който правителството трябва да направи приоритет тежкото положение на засегнатите.

„Няма смисъл да говорим за неговото отсъствие или присъствие; със сигурност има политическа отговорност“.

Ципрас: Преминаваме през най-голямата трудност, откакто сме на власт

Правителството на Гърция преминава през най-трудния си момент, откакто встъпи в длъжност, заяви министър-председателят Алексис Ципрас в...

Ципрас се намира зад „Нова демокрация“, основната политическа опозиция, в социологическите проучвания. Нейният лидер Кирякос Мицотакис посети засегнатите от пожарите райони през тази седмица. Телевизионни кадри показаха жена, която ридаеше в ръцете му.

Коалиционният партньор на Ципрас, министърът на отбраната Панос Каменос, посети Мати, за да се изправи пред гнева на оцелелите. „Оставихте ни на Божията милост!“, изкрещя плачеща жена към Каменос, който се вкара и в разгорещен дебат с оцелял, относно това дали помощта е била изпратена навременно.

Ципрас обеща действия, заявявайки че правителството ще разгледа какво се е объркало и ще поправи миналите провали, за да се избегне повторение на трагедията. Дали трагедията в Мати ще навреди на популярността му, ще се види тепърва и ще се определи от действията му, твърдят анализатори.

Но не е необикновено за политици в Гърция да избягват публичните изяви след трагедия.

„Стандартна практика е в такива ситуации на задънени улици, обектът на омраза да се изпарява“, заяви политическият анализатор Димитрис Маврос, добавяйки че никой политик не може да поеме риска да изглежда безпомощен, стоейки над пепелта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com