ЕК: Недостатъчен напредък на Румъния по обещаните реформи

10297
ЕК: Недостатъчен напредък на Румъния по обещаните реформи

Постигнатият напредък от Румъния в прилагане на изискваните от кредиторите реформи е недостатъчен, смята Европейската комисия след посещение на мисия за оценка в Букурещ.

"Големи стъпки са направени в някои области и макроикономическата ситуация е солидна", се изтъква в публикувано късно снощи комюнике на комисията, цитирано от АФП и БГНЕС.

Ала напредъкът, постигнат в реализирането на договорените мерки, преди всичко по отношение на фискалната политика, не е достатъчен, за да позволи постигането на споразумение с румънските власти, се подчертава в комюникето.

Съобщението бе направено, след като в сряда румънският парламент, въпреки изразените от Международния валутен фонд и ЕС резерви, прие нов данъчен кодекс, основната мярка в който е намаляването на ДДС. Така ДДС ще падне от 24% на 19% от 1 януари 2016 – мярка, която ще доведе до 2,6 милиарда евро по-малко в бюджета.

След като бе уверило, че публичният дефицит се бъде около 1% през 2016 г., сега румънското правителство признава, че този показател може да стигне 2,8-2,9%. МВФ и ЕС бяха предупредили за рисковете от това за бюджета. Много важно, но също и много трудно ще бъде да се приложат мерки за запълване на тази разлика – заяви представителят на Фонда в Румъния Гилермо Толоса.

Румъния, която е една от най-бедните членки на Евросъюза, се измъкна от тежка рецесия благодарение на спешен заем от 20 милиарда евро от международните кредитори през 2009 г. През 2013 г. тя сключи ново двегодишно споразумение, придружено от кредитна линия от 4 милиарда евро, които да използва при голяма криза, като в замяна пое задължението да въведе исканите от международните институции реформи.

Министърът на финансите Еуген Теодоровичи заяви след разговор с експертите на ЕС, че решение за продължаване на това споразумение ще бъде взето на заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси (Ecofin) на 14 юли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани