ЕП: Началото на преговорите с Албания и Северна Македония е в интерес на политиката за сигурност

1739
ЕП: Началото на преговорите с Албания и Северна Македония е в интерес на политиката за сигурност
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Европейският съюз(ЕС) трябва да гарантира, че методологията му за разширяване подкрепя реформите и поддържа пълноправното членство като крайна цел за присъединяващите се страни, заключиха членовете на Европейския парламент(ЕП) от комисията по външни работи (AFET) в своите препоръки относно Западните Балкани, приети в понеделник.

Решението за започване на преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония е в интерес на политиката, сигурността и икономиката на ЕС, казват евродепутатите. Те призовават ЕС да либерализира визовия режим с Косово възможно най-скоро, както и да ангажира тясно представителите на страните от Западните Балкани в съвместни европейски инициативи (напр. секторни политики и програми) преди присъединяването им, включително Конференцията за бъдещето на Европа.

Евродепутатите настояват ЕС да гарантира, че реформите в Западните Балкани ще бъдат съсредоточени върху изграждането на държавен капацитет, прилагането на съдебните решения, съдебните реформи и усилията за противодействие на корупцията и организираната престъпност. ЕС трябва повече да се ангажира с решаването на двустранни разногласия в региона, като насърчава добросъседските отношения и регионалното сътрудничество.

Евродепутатите се противопоставят на евентуално намаляване на финансирането на предприсъединителната помощ, което може да забави реформите, необходими за приемане в ЕС. Съюзът трябва да даде приоритет на конкретни проекти в полза на хората от Западните Балкани и да гарантира, че предприсъединителното финансирането се разпределя по прозрачен, пропорционален и недискриминационен начин въз основа на показатели за ефективност, измерващи напредъка на страните бенефициери в прилагането на реформите.

Еврокомисията отмени забраната за износ на защитни маски за Западните Балкани

Европейската комисия обяви, че е решила да не прилага ограничения върху износа на защитни маски за страните от Западните Балкани от 26 ...

Докладчикът на ЕП Тонино Пицула (С&D, Хърватия) заяви: „Този ​​доклад е ясен знак за подкрепата на Европейския парламент за стремежа и усилията на страните от Западните Балкани да станат членки на ЕС, след като всички критерии са изпълнени. Това също така е ясен знак, че подкрепяме продължаването на процеса на разширяване като цяло, тъй като това е една от най-успешните политики на ЕС. Политиката за разширяване е и предпоставка за насърчаване на присъствието на ЕС и стратегическия му интерес към Западните Балкани, ето защо тя трябва да се разглежда като наш взаимен интерес“.

Препоръките на комисията AFET бяха приети с 58 гласа „за“, 7 „против“ и 5 „въздържал се“. Те ще бъдат представени в пленарна зала в една от следващите сесии.

На 26 март Европейският съвет взе решение да започне преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония. Преди това през февруари Европейската комисия предложи преработена методология, която трябва да даде нов тласък на разширяването на ЕС. Срещата на върха за Западните Балкани се предвижда да се проведе преди края на Хърватското председателство на Съвета на ЕС през юни.

Освен Албания и Северна Македония, Черна гора и Сърбия вече са започнали преговори за присъединяване, докато Босна и Херцеговина и Косово са потенциални кандидати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

„Правителствата са безсилни, но хората сме силни“: Активисти в Истанбул протестират за помощ към Газа

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com