ЕП с условие към Сърбия: Първо истината за Джинджич

30963
ЕП с условие към Сърбия: Първо истината за Джинджич
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейският парламент поиска да бъде поставено като условие за членство в ЕС властите в Сърбия да разкрият политическите мотиви за убийството на бившия премиер на страната Зоран Джинджич, предаде БГНЕС.

Четирима депутати от основните политически формации в писмо до Европейската комисия поискаха да се стигне до разкриването на престъпленията извършени от режима на Слободан Милошевич и това да бъде поставено като условие за членството на Сърбия в ЕС. Според тях това се налага поради факта, че "извършителите на престъплението / атентата срещу Зоран Джинджич, бел.ред./ са зад решетките, но подстрекателите продължават да са на свобода". "Това се налага и поради информациите, че бившият шеф на сръбските секретни служби от времето на Милошевич би могъл да излезе на свобода, ако сътрудничи на правосъдието. Това са само допълните предпоставки за загриженост, което може да доведе до спирането или забавянето на реформите на сегашното правителство".

Под писмото стоят подписите на докладчика на ЕП за Сърбия либералният депутат Йелко Кацин, Арно Данжан от ЕНП, Мария Елена Копа от групата на социалистите и Мария Корнелисен от партията на Зелените.

Писмото е изпратено до ръководителя на Дирекцията по разширяване на Европейската комисия Кристиян Даниелсон.

Според евродепутатите установяването на правото е от "огромно значение за целия регион, който продължава да търпи последствията от войните от 90-те години на миналия век и се намира в тежка икономическа и финансова криза". Те смятат, че в преговорните глави - 23 и 24, трябва да има и оценка "за престъпленията извършени от режима на Слободан Милошевич и неговите спецслужби".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани