Ердоган предупреди енергийни компании да не сключват сделки с Кипър заради конфликта на острова

2110
Ердоган предупреди енергийни компании да не сключват сделки с Кипър заради конфликта на острова
Снимка: Getty images/Guliver

Турският президент Реджеп Ердоган предупреди световните енергийни компании да не подписват споразумение с Република Кипър за проучвания за газ и петрол в Средиземно море, след като е била пропусната „голяма възможност“ за споразумение, което да обедини разделения остров, предава AFP.

Миналата седмица на конференция в Швейцария под егидата на ООН двете страни в Кипърския конфликт – кипърските гърци в лицето на Република Кипър и турците на острова в лицето на непризнатата Севернокипърска турска република, не можаха да постигнат разбирателство и в крайна сметка разговорите между тях бяха прекратени.

Ердоган: Усилията на Турция и Русия за Сирия са пример за международната общност

Усилията на Турция и Русия за решаване на кризата в Сирия са пример за международната общност. Това заяви турският лидер Реджеп Ердоган...

В изказване на Световния петролен конгрес в Истанбул държавният глава заяви на своята аудитория от петролни магнати, че сега не е времето за сключване на сделки с Република Кипър.

За съжаление, беше пропусната една голяма възможност“, каза той, имайки предвид провалените преговори.

Множеството находища на Кипър от газ и нефт, голяма част от които все още не са проучени, са една от многото причини за конфликт между Анкара и Атина във връзка с Кипър.

Според Ердоган големите компании не трябва да сключват сделки с правителството в Никозия, преди да е постигнато политическо решение на конфликта на острова. „Енергийни компании, които се замесват в безотговорните стъпки на кипърските гърци никога няма да бъдат посрещнати с разбиране“, каза той. По думите му богатите находища на острова трябва да принадлежат на всички страни, включително и на кипърските турци.

Ердоган: Опозицията подкрепя терористите

Турският президент Реджеп Ердоган нападна опозиционната Републиканска народна партия /РНП/ и определи похода й за справедливо правосъди...

Държавният глава предупреди да не се поемат стъпки, които да предизвикат ново напрежение или риск от „изгубване на турското приятелство“, пише БГНЕС.

Кипър е разделен от 1974 г., когато турската армия окупира северните части на острова в отговор на извършен с помощта на Атина преврат, целящ обединение с Гърция. В момента на острова все още има турска армия, наброяваща 35 000 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com