Ердоган заплаши турския бизнес заради местните избори в Истанбул

4193
Ердоган заплаши турския бизнес заради местните избори в Истанбул
Снимка: Getty images/Guliver

Генералният председател на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) и президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган реагира изключително остро срещу изявления на някои турски бизнесмени относно анулирането на резултатите от местните избори в Истанбул. Това пише вестник Cumhuriyet, цитиран от агенция "Фокус".

„След решението на Висшия избирателен комитет (ВИК) за нови избори в Истанбул, наблюдаваме твърде странни изявления на някои групи бизнесмени. Когато ние говорим за нормализация, вие правите подобни изявления, които предизвикват анормалност. Допускате огромна грешка. Всеки да си знае своето място! Нарастват саботажите срещу нашата икономика. Това, което направихме срещу терористите, ще го приложим и към тези саботьори", казва Ердоган, отбелязва още турското издание.

Ердоган: В Европа има мир благодарение на Турция

Европа е задължена на Турция заради подслоняването на четири милиона бежанци. Това подчерта държавният глава на страната Реджеп Тайип Е...

Междувременно основната опозиционна сила в Турция - Републиканската народна партия (РНП), изключи възможността за бойкот на повторните избори за кмет на Истанбул, за които ВИС на страната реши да се проведат на 23 юни, пише вестник Daily Sabah.

Призивите за бойкот на повторното провеждане на изборите на 23 юни бяха отправени, след като със седем гласа „за“ и четири „против“ ВИС анулира резултатите от кметските избори в най-големия турски град, проведени на 31 март. В отговор бяха организирани редица протести в различни райони на Истанбул, в които РНП има традиционна подкрепа.

На 17 април бе обявено, че Екрем Имамоглу от РНП, който участва като съвместен кандидат на „Националния алианс“, е победител в надпреварата от 31 март с разлика от 13 729 гласа срещу Бинали Йълдъръм от управляващата „Партия на справедливостта и развитието“. В същия ден му бе връчен мандат на фона на критиките на управляващите. Уточнява се, че РНП провежда заседание под председателството на лидера си Кемал Кълъчдароглу. Опозицията вече разкритикува решението на ВИС като „нито демократично, нито законно“.

Имамоглу проведе нов митинг, в рамките на който обеща, че няма да се откаже от надпреварата, а напротив – ще се впусне в нея с още повече сили, за да затвърди победата си на 23 юни. „Може би съм разстроен, но никога не губя надежда", каза Имамоглу пред хиляди свои привърженици в район западните покрайнини на Истанбул.

Истанбул: Комшу, пазарът е пълен, нали?

Цариград. Седмица след местния вот.  Няма празен билборд, на който да не се вижда кандидатът за кмет Бинали Йълдъръм. Заедно с Ре...

Имамоглу спечели изборите с 4 169 765 гласа срещу 4 156 036 гласа за Йълдъръм, с разлика от 13 729 гласа.

След насрочения вот турската лира отново се обезцени на ниво от 1 щатски долар = 6.15 турски лири. Това обезценяване продължава и днес и разменният курс достигна до равнища от 1 щатски долар = 6.20 турски лири. По този начин спадът на турската лира достигна до 3%. Последва и срив на Истанбулската фондова борса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com