ЕС: Ердоган се държи безотговорно

31047
ЕС: Ердоган се държи безотговорно
Снимка: Getty Images / Guliver

Действията на турския премиер Ердоган около корупционния скандал са безотговорни. Това заяви съпредседателката на съвместната комисия ЕС-Турция към европарламента Хелен Флотр, съобщи "Тудейс Заман", цитиран от БГНЕС.

Констатациите на Флотр са свързани с обвниненията, които отправи Ердоган към полицейските служители, разследвали корупцията по високите етажи на властта във Високата порта.

"Напоследък следя развитието на някои процеси в Турция непрекъснато", гласи информация от кабинета на Флотр, в която се подчертава, че доверието към турския премиер е под въпрос. Тя критикува Ердоган за това, че е обвинил полицейските служители за това, че разследвали корумпирани лица, свързани с властта. По нейните думи е странно да обвиняваш разследващите органи, вместо да призовеш за повече гласност по обвиненията срещу корумпираните: "Определено обвиненията не са доказателство, но сега правосъдието трябва да свърши своята работа", допълва тя.

Изявлението на Флотр дойде, след като в петък висшия държавен съвет отмени декрета на правителството на Ердоган, задължаващ полиция и прокуратура да уведомяват началниците си за всички разследвания. Евентуалното прилагане на това решение би дало на правителството предварителна информация за всички разследвания и възможност те да бъдат блокирани, коментира "Тудейс Заман". "Говорим за сериозна политическа криза и ЕС трябва открито да вземе страна в защита на върховенството на закона", подчертава Флотр.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани