ЕС реже наполовина помощта за Босна заради липса на реформи

27801
ЕС реже наполовина помощта за Босна заради липса на реформи
Снимка: Thinkstock

ЕС ще намали наполовина финансовата помощ за Босна заради липсата на напредък по необходимите реформи за присъединяване към съюза, съобщи официален представител на съюза, предаде БГНЕС.

Държавите членки на ЕС гласуваха за намаляване на предоставяната на Босна помощ за 2013 г., тъй като страната не е успяла да промени конституцията си, така че да даде повече права на етническите малцинства. "Първоначално бяха предвидени 87 милиона евро (120 милиона долара), а Комисията предложи да намали тази сума на 45 милиона евро", заяви представителят на ЕК Джуст Корте пред репортери в Сараево.

"Държавите-членки на ЕС бяха консултирани във връзка с това предложение и гласуваха "за", заяви Корте и допълни, че решението ще бъде взето окончателно по Коледа.

Въз основа на мирното споразумение, сложило край на войната в Босна от 1992 до 1995 г., само мюсюлманите, хърватите и сърбите са считани за "съставно население" с право да кандидатстват за върховни държавни длъжности и за парламента.

През 2009 г. Европейският съд по правата на човека постанови, че това е дискриминация спрямо другите етнически групи, сред които евреи и роми. Впоследствие ЕК поиска от Босна да промени конституцията си, за да премахне постановление, което е дискриминационно спрямо двете групи и други малцинства в политическия живот.

Но лидерите на мюсюлманите, сърбите и хърватите до момента не са успели да постигнат компромис относно реформите, които са ключово условие Босна да получи статут на кандидат член за ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани