ЕС с нови теми - по-силна гранична охрана и бежански център за хиляди в Гърция

6440
ЕС с нови теми - по-силна гранична охрана и бежански център за хиляди в Гърция
Снимка: Gettyimages

Европейският съюз може да изпрати 400 гранични служители за защита на нейните граници, както и да създаде нови контролно-пропускателни пунктове. Това заявиха както председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, така и германският канцлер Ангела Меркел преди днешната лидерска среща на държавите от Западните Балкани в Брюксел. На нея присъства и българският премиер Бойко Борисов. Припомняме, че вчера (24 октомври) Борисов предупреди, че ще затвори нашите граници, ако Германия и Австрия направят същото.

Целта на срещата е да координира действията за решаване на проблема с миграните на Западните Балкани. Вече има термин и относно ситуацията на Западните Балкани - балкански път на бежанците.

Нови жертви - бежанци край гръцкия остров Лесбос

Нови жертви-бежанци край гръцкия остров Лесбос. Жена и две деца са се удавили. Издирват се още поне 12 души души. Спасителната акция пр...

По думите на Шулц и Меркел ще има връщане на мигранти, които не отговарят на условията да получат статут на бежанец. Най-важното е съответният мигрант да е родом от "сигурна страна". Ще се обсъди и дали да бъде изграден бежански център за 50 000 души в Гърция. А според еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан в съседните страни на ЕС има повече от 20 милиона потенциални бежанци.

„На днешното си заседание, лидерите ще се договорят за засилване на контрола по границите. Очаква се те да вземат решение да изпратят 400 служители на "Фронтекс" до границата и да се създадат допълнителни контролно-пропускателни пунктове”, каза Федерика Могерини, върховен представител по външната политика на ЕС. Според нея целта на срещата е да се решат проблемите по външните граници на ЕС.

Словения пък директно поиска помощ от ЕС - полицейска и финансова, защото в страната има 60 000 бежанци при 2 млн. души население преди бежанската вълна.

Спешната среща по миграцията беше свикана от ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заради катастрофалната ситуация с мигрантите по маршрута им през Западните Балкани. Точно Юнкер беше разкритикуван от гръцкия премиер Алексис Ципрас, който попита защо Турция не е поканена като "врата" на бежанския поток. Отделно Ципрас каза, че до края на годината страната му ще построи петте "горещи точки", които е обещала.

Германия започва депортирането на всички, които са получили отказ за настаняване

Днес влиза в сила новият закон, който позволява депортирането на всички, които са получили отказ от правото на убежище в Германия. Зак...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com