Евроскептицизмът в Северна Македония расте, сочи доклад

1815
Евроскептицизмът в Северна Македония расте, сочи доклад
Снимка: europeanwesternbalkans.com

Изминалата 2020 г. в Северна Македония бе белязана от значителни сътресения в процеса на европейска интеграция. Те са се отразили и на общественото мнение и възприятието на населението към ЕС, пише БГНЕС.

Резултатите от две изследователски статии, представени онлайн днес от Института за демокрация „Societas Civilis“ и офиса на Фондация „Конрад Аденауер“ в Скопие, показват нарастване от 3% на евроскептичните нагласи в страната, които в момента са сред 22% от населението. За това пък подкрепата за Евразийския съюз като алтернатива на членството в ЕС е нараснала с около 13% в сравнение с 2019 г.

Заплахата от загуба на националната идентичност и загуба на суверенитета и независимостта на държавата в резултат на процесите на европеизация се налагат като най-важните фактори за формиране на евроскептичните нагласи.

Османи: Подходът ни е връщане към принципите на Договора за добросъседство

Идеята на Договора за добросъседство с Република България беше да се институционализира дебата относно различията, които имаме, така че...

Очевидно е и нарастването на негативните възприятия към съседите и тяхната подкрепа в процеса на европейска интеграция. За разлика от предишните години, когато като причини за забавяне на процеса на присъединяване се смятаха повече неприлагането на вътрешните реформи, сега повече от половината граждани посочват като най-големия проблем за македонския процес на присъединяване позициите на съседните държави, което е с 20% повече от миналата година.

Все пак, все още цели 69% от населението подкрепят членството в ЕС, с 4% повече в сравнение с 2019 г. Освен това междуетническата пропаст в степента на подкрепа за членство в ЕС се стеснява, сочат резултатите.

Но въпреки, че респондентите все още виждат Европейския съюз като най-големия си съюзник, това възприятие е намаляло със 7,6% в сравнение с 2019 г. В същото време на Европейския съюз все още се гледа като на най-големия финансов донор на Северна Македония.

Председателят на Института за демокрация Марко Трошановски в речта си към представените проучвания каза, че миналата година е била доста неуспешна за амбициите на Македония да се присъедини към ЕС.

БНТ ще се излъчва в Северна Македония

Българската национална телевизия ще се излъчва в Република Северна Македония. Споразумението бе постигнато на среща между българския по...

„Въпреки че общата подкрепа за ЕС все още е силна, скептицизмът нараства, особено сред младите хора, а расте и подкрепата за Русия. Респондентите все още виждат ЕС като най-добрия си чуждестранен съюзник, но ЕС вече не се възприема като най-влиятелният външен фактор и изостава в това отношение след САЩ. Въпросът е дали ЕС има план Б за нас и региона“, казва Трошановски.

Новият представител на Фондация „Конрад Аденауер“ в Република Северна Македония Даниел Браун подчерта важността на процеса на европейска интеграция на Северна Македония.

„Всички мислехме, че с Договора от Преспа през 2018 г. с Гърция е премахната последната пречка пред преговорите за присъединяване, но сега виждаме, че проблемът с другата съседна държава трябва да бъде решен“, каза Браун.

Наред с други неща той подчерта, че напредъкът е обща задача на региона и ЕС. Съюзът трябва да види това, защото ако процесът на изчакване стане по-дълъг, тогава ще бъде избран друг път.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com