Груевски: Проблемът с България е изкуствено създаден

33403
Груевски: Проблемът с България е изкуствено създаден

Македония иска да е в добри отношения с България. Проблемите между двете страни по-скоро се създават изкуствено, а не са реални. От дребни неща се правят големи въпроси. Това заяви македонският премиер Никола Груевски в интервю за македонската държавна телевизия МРТ, предаде БГНЕС.

„Нека да намерят едно мое изречение с националистическа риторика срещу България. Македония иска да има добри отношения със София и поради тази причина водим директен диалог за преодоляване на всички открити въпроси", каза още македонският министър-председател.

Груевски: България е приятелска страна

Проблемите между Македония и България са изкуствено създадени и се дължат на вътрешнополитически причини, заяви премиерът на Македони...

По отношение на проблемите с Гърция Груевски каза, че Македония "има много съюзници, но на този етап те не са в състояние да убедят властите в Атина да променят позицията си".

"За тях в момента икономическите проблеми в ЕС и еврозоната са основни приоритети и нито една страна не е в състояние открито да се противопостави на Гърция", каза още той по повод блокадата на Атина на евроинтеграцията на страната.

Според него Гърция е основната причина за блокирането на евроинтеграция на страната. "За 5-ти път получихме препоръка за започване на преговори с ЕС без отлагане, веднага. Най-големият проблем е нашият южен съсед. Не сме идеални, но всички условия за начало на преговорния процес са изпълнени. Всичко останало става по време на самите преговори", подчерта Груевски.

Той уточни, че във външнополитически план страната остава фокусирана към "ЕС и САЩ, но ще развива отношенията и ще защитава интересите си със страни, които са били пренебрегвани като Китай, Русия, Канада, Австралия и Сингапур".

Венизелос: "Бивша Османска провинция Гърция" е обида и подигравка

Изявлението, че Гърция трябва да се нарича "Бивша Османска провинция" е един вид обида и подигравка и няма да помогне в процеса на прег...

Премиерът съобщи, че в началото на годината неговата партия ВМРО-ДПМНЕ ще започне дебатите за кандидата за предстоящите президентски избори. За сегашния държавен глава Георги Иванов, който е от ВМРО-ДПМНЕ каза, че "се справя прилично" като президент.

Груевски съобщи, че в партията не се обсъжда вариантът за провеждане на предсрочни парламентарни избори, заедно с президентските. "Но, ако бъдат поставени под въпрос нашите проекти и програма и се създаде атмосфера за предсрочни избори, няма да изключим и подобен вариант", подчерта Никола Груевски в новогодишното си интервю.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com