Гърция и "Тройката" сближават позициите си

21410
Гърция и "Тройката" сближават позициите си
Снимка: Getty Images / Guliver

Гръцкото правителство и международните кредитори са постигнали сближаване по позициите си относно бюджета на страната за 2014 г., предаде БГНЕС.

Това съобщи гръцкият финансов министър Янис Стурнарас, цитиран от РИА Новости. Атина разчита до януари 2014 г. всички спорни въпроси с международните кредитори да бъдат окончателно изчистени. Противоречията идват от невъзможността засега да се съгласува план за структурните реформи, без каквито в бюджетът за 2014 г. няма как да бъде направен заради неизпълнението на програмата за финансова помощ за бюджетния дефицит.

"Очакваме 1,3 млрд. долара, с чиято помощ ще можем да приемем бюджета за 2014 г. Те /международните кредитори/ понижиха сумата на бюджетния дефицит, а ние я увеличихме", заяви Стурнарас. "В хода на продължаващите преговори представихме новите данни за постъпленията от данъци, благодарение на които оценката на сумата по бюджетния дефицит бе понижена до 1,3 млрд. долара".

Позитивното заключение на "Тройката" кредитори /ЕС, МВФ и Световната банка/ позволява според правилата на Евросъюза отпускането на нов транш от уговорения кредит за Гърция. По-рано Стурнарас заяви, че преговорите ще завършат на 9 декември, когато ще се състои поредното заседание на Еврогрупата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com