Гърция настоява България да бъде приета в Шенген

40592
Гърция настоява България да бъде приета в Шенген
Снимка: Getty Images / Guliver

Гърция очаква обща европейска концепция по овладяване на имиграционните групи към България и Гърция. Това заяви гръцкият министър за обществения ред и за защита на гражданите Никос Дендиас, предаде БНР.

Никос Дендиас заяви пред журналисти, че Атина по време на гръцкото председателство поставя акцент върху проблема с нелегалните имигранти. Натискът е особено силен върху страни, които осигуряват сигурността на външните граници на Евросъюза.

България покрива изискванията за Шенген, смята Йовчев

България покрива изискванията да влезе Шенген още преди това правителство. Готви сме и всякакви опасения по отношение на граничния конт...

Министър Дендиас подчерта, че Атина и София си сътрудничат от няколко години, за да се овладее натискът на имиграционните групи. Гърция предлага всички европейски страни да се включат в равномерно разпределение на пристигналите имигранти, за да не носят тежестта само страни като България и Гърция. Финансовата помощ не е достатъчна.

През миналата година е намалял значително потокът на нелегални имигранти по сухопътната граница с Турция след издигане на граничната стена. Гръцките власти си сътрудничат и с европейската мисия за подпомагане на граничния контрол "Фронтекс".

В ролятата си на председали на Евросъюза гръцките власти планират среща с представители на България и Турция за съвместни действия по проблемите на имиграцията. Атина настоява без отлагане България да бъде приета в Шенген, заяви министърът на обществения ред.

 

Рединг: ЕК смята, че България и Румъния изпълняват критериите за Шенген

Според еврокомисаря по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг всички демократични държави имат нужда от свободни м...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com