Гърция пак нарече турските сондажи за нефт "незаконни"

2704
Гърция пак нарече турските сондажи за нефт "незаконни"
Снимка: Getty Images

Гърция атакува плана на Турция за извършване на сондажи за нефт в Източното Средиземноморие, като го определи като "нова провокация", съобщи AFP. Това е последният от поредица от спорове, който предизвика напрежение между двете съседни страни през последните месеци.

Турция обяви в петък, че планира да започне сондажи за въглеводороди в източното Средиземноморие след три или четири месеца. Този ход идва, след като Анкара подписа противоречиво споразумение миналата година с признатото от ООН правителство на Либия в Триполи, което претендира за обширни морски райони за Турция. Споразумението предизвика критики в съседните страни, включително Гърция, която заяви, че сделката не взима под внимание остров Крит.

Турция продължава със сондажните дейности в Източното Средиземноморие

Турция продължава с проучването на енергийните ресурси и сондажните дейности в Източното Средиземноморие, въпреки пандемията от COVID-1...

Членката на ЕС Кипър също изрази гняв, че Турция е изпратила кораби за търсене на нефт и газ край разделения остров. ЕС многократно призовава Турция да прекрати енергийните си проучвания край бреговете на Кипър, като твърди, че сондирането е незаконно, тъй като нарушава изключителната икономическа зона на острова.

Гръцкият външен министър Никос Дендиас заяви в изявление в понеделник, че искането на Турция за извършване на "нефтени проучвания в района на гръцкия континентален шелф е част от поредица от действия на съседната страна, която постепенно се опитва" да узурпира суверени права на Гърция “.

"Нелегалните действия на Турция не могат да съответстват на гръцкия суверенитет, основан на международното и морското право", заяви Дендиас и добави, че Гърция "е готова да се изправи срещу тази нова провокация, ако Турция най-накрая я приложи в действие".

Според гръцката информационна агенция Ана, правителството в Атина е повикало турския посланик във външното министерство в понеделник вечерта.

Гръцката делегация напусна парламентарната асамблея на НАТО в знак на протест

Гръцката делегация напусна парламентарната асамблея на НАТО в Брюксел в знак на протест срещу действията на председателя, който не позв...

Гръцко-турските отношения наскоро отново се нагорещиха, а Анкара търси подкрепа от ЕС за своите военни действия в Сирия и по въпроса за миграцията. През март Турция насърчи десетки хиляди лица, търсещи убежище, да пътуват до границата с Гърция и да се опитат да преминат в Европейския съюз. Миналата седмица Атина изпрати 400 полицаи "като предпазна мярка" до сухопътната си граница с Турция, за да предотврати евентуален нов приток на мигранти.

Вижте още:

Турция започва сондажи в Източното Средиземноморие съвсем скоро

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com