Гърция ще трябва да предвиди повече държавни пари за помощ за тока

1587
Гърция ще трябва да предвиди повече държавни пари за помощ за тока
Снимка: iStock

Фискалните разходи за субсидиране на сметките за електроенергия в Гърция могат да нараснат до 300 млн. евро месечно, което на практика налага корекция на държавния бюджет - както на настоящия, така и на този за 2023 г., предаде БГНЕС, позовавайки се на "Катимерини".

Цените на природния газ на борсата в Амстердам и цената на едро на електроенергията на гръцката енергийна борса ще определят евентуалните допълнителни мерки за подпомагане за преодоляване на тази трудна зима, обяви премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис на Международния панаир в Солун, но и съдържанието на бюджета за 2023 г., чието изготвяне вече започна.

Режим на тока и намалено улично осветление в Гърция след туристическия сезон

След края на лятото е много вероятно улиците в Гърция да станат малко по-тъмни, историческите паметници да не се къпят в изкуствена све...

Първоначалните прогнози на гръцкото правителство, че субсидии в размер на 3 млрд. евро, от които 850 млн. евро ще бъдат покрити от бюджета (а останалата част от Фонда за енергиен преход), ще бъдат достатъчни за втората половина на 2022 г., вече се оказаха погрешни още от първия месец на действие на новия механизъм за субсидиране на електроенергията. Скокът на тарифите за газ до около 200 евро за мегаватчас - двойно повече от предвиденото при проектирането на постоянния механизъм за субсидиране на електроенергията - доведе до това, че цената на едро на електроенергията през юли надхвърли 340 евро за мегаватчас, което е исторически максимум.

Ако тези нива се задържат - прогнозите на доставчиците сочат още по-високи цени през август - фискалните разходи за субсидиране на електроенергията могат да надхвърлят 1,5 млрд. евро до края на годината. Подобно развитие очевидно стеснява възможностите за допълнителни мерки за подпомагане преди очертаващата се тежка зима.

Много е вероятно да има втори коригиран бюджет за тази година, за да се осигурят парични средства за субсидиране на сметките за електроенергия, тъй като средствата, заделени с първата корекция няма да са достатъчни. Въпреки това, дори и в случай на ново увеличение на публичните разходи за покриване на повишенията на цените на електроенергията и всички допълнителни мерки за подпомагане, необходими за преодоляване на зимата, не е сигурно, че първичният дефицит ще бъде засегнат благодарение на хода на данъчните приходи. Превишението от 3,6 млрд. евро може да се дължи на временни причини (отложено събиране на пътния данък за 2022 г., предсрочно събиране на единния данък върху недвижимите имоти и т.н.), но то идва и от фактори с постоянни характеристики като нарастването на декларираните доходи и много голямото увеличение на цените, докато потреблението остава силно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com