Хората са превърнати в скелети. Потрес и ужас в румънските домове

3794
Хората са превърнати в скелети. Потрес и ужас в румънските домове
Снимка: iStock

Хората са омазани с екскременти, превърнали са в скелети от недохранване, лежат с открити рани в спалните помещения, пълни с дървеници и хлебарки. Тези кадри на необятен ужас от румънски старически домове шокираха цялата страна, припомня "Кьолнише Рундшау".

Изданието цитира лекар от букурещката клиника "Герота", който казва, че никога не е виждал толкова слаби, мръсни и обезводнени хора. На тях дори им се е наложило да ядат дрехите си - както било установено от влакната, перлите и копчетата, открити в стомасите на пациенти, докарани от три старчески дома, които вече са затворени.

65 дома за възрастни хора бяха затворени

Подобни ужасяващи кадри, но от детски домове в Румъния се появиха в началото на 90-те години, припомня кьолнското издание. Сега страната е шокирана от скандала около частните домове за възрастни. Расте и недоволството към управляващата голяма коалиция, ръководена от премиера Марчел Чолаку. Откакто в началото на месеца в рамките на мащабна акция на полицията и спасителните служби бяха евакуирани над 100 бедстващи възрастни хора от три старчески дома в букурещкото предградие Волунтари, не спират да се появяват нови разкрития за злоупотребите, извършвани в този вид частни институции в страната.

След разпоредените 2700 инспекции досега временно или постоянна затворени бяха над 65 дома за възрастни хора в цяла Румъния. Около 20 души бяха арестувани. След вълна от оставки и уволнения в полицията и в службите, под чийто контрол са домовете, се стигна и до оставката на социалния министър Мариус Будъй. Последва оттеглянето и на министърката по въпросите на семейството Габриела Фиря.

ОЩЕ: Нови горещини връхлитат Румъния

Този жесток бизнес е продължавал години наред

"Кьолнише Рундшау" цитира и местни медии, които разказват за спекулантите, които управляват тези домове. Те се възползвали от приватизацията в сектора, от небрежността на властите, от бездействието на полицията, както и от равнодушието на живеещите в съседство. Със съдействието на специални агенти целенасочено били издирвани възрастни хора без роднини, които да бъдат убедени да се настанят в домовете. Но околните жители често игнорирали това, което виждат - впоследствие разказали пред медиите за изнемощяли възрастни хора, които дори и през зимата стояли полуголи до оградата и просели храна.

Шефовете на тези домове са задържани, но благодарение на добрите си връзки с местни политици, с властите и с полицията те в продължение на години са успявали да въртят мръсния си бизнес, отбелязва "Кьолнише Рундшау". Критиките са отправени най-вече към политици от Социалдемократическата партия, като вече споменатата бивша министърка по въпросите на семействата Фиря. Нейният съпруг е кмет на Волунтари, сестра ѝ е шефка на социалните служби, а бившият ѝ шофьор е сред арестуваните управители на един от вече затворените домове, посочва кьолнското издание.

ОЩЕ: Вече е ясно къде в Румъния ще тренират украинските пилоти на F-16 (ВИДЕО)

Един от домовете е получавал по 30 000 евро на месец

"Аугсбургер Алгемайне" цитира румънски медии, според които съпругът на министърката е прикривал въпросния управител на дом. Със случая в момента се занимава прокуратурата.

Германският ежедневник изрежда и вероятните престъпления, за които могат да бъдат наказани управителите на домовете. Те принуждавали хората да работят безплатно, не им давали полагащите им се храни и медикаменти, вероятно е и пациентите да са били бити или пък упоявани.

"Кьолнише Рундшау" разказва и за финансовите изгоди от този зловещ бизнес: ръководителите на домовете са изземали не само пенсиите, но и спестовните книжки и банковите карти на възрастните хора. Същевременно са прибирали максималната държавна субсидия от 1000 евро на месец за полагането на грижи за хора с увреждания. По този начин само един от домовете във Волунтари е получавал 30 000 евро субсидии на месец - при доказани разходи в размер на едва 5000 евро.

 

ОЩЕ: Скелети на необичайно високи хора откриха при разкопки в Пловдив на Небет тепе

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Додик: Черногорската подкрепа за резолюцията за Сребреница е срамен акт

Румъния: 11 000 украинци са влезли нелегално в страната, за да избегнат военна служба

От началото на годината: Албания с 38% ръст на чуждестранните туристи

ЕС предупреди: Спира финансовата помощ за Сърбия и Косово при липса на диалог

Джафери: Задължително е Северна Македония да продължи по европейския път

ЕК: Осигурихме заем от 50 млн. евро за РСМ

Сериозен недостиг на работнци в началото на туристическия сезон в Гърция

Избирателната комисия съобщи официалните резултати от изборите в Северна Македония

Мицкоски: Не приемам ултиматуми за Европейския съюз

Японска принцеса ще посети Гърция, посрещат я в Корфу

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com