Хърватия иска референдум за еднополовите бракове

17881
Хърватия иска референдум за еднополовите бракове
Снимка: Getty Images / Guliver

Хърватският парламент ще гласува в петък дали да се свика референдум за забрана на еднополовите бракове в тази католическа страна, въпреки острите възражения на гей активисти, предаде БГНЕС.

Този ход идва след като бяха събрани повече от 700 000 подписа в петиция, организирана от консервативната група "В името на семейството". Искането е да се гласува промяна в конституцията, с която бракът да се определи като "съюз между мъж и жена ". В момента в основния закон на Хърватия няма дефиниция за брака.

Ако бъде одобрен от парламента, референдумът в най-новата държава членка на Европейския съюз ще се проведе на 1 декември.

Хърватия не разрешава еднополовите бракове, но мнозина се опасяват, че това може да стане възможно, след като левоцентристкото правителство обяви, че се готви закон, който ще позволи на хомосексуалните двойки да се регистрират като "партньори на семейни начала" .

Гей активисти са против поставянето на въпроса на всенародно гласуване, заявявайки, че това би било дискриминация. Те също така отправят искане към най-висшата съдебна инстанция в страната да прецени дали такъв референдум би бил съобразен с конституцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com