Жан Моне вместо Симеон Радев в Скопие

8407
Жан Моне вместо Симеон Радев в Скопие
След анализ било решено статуята да бъде прехвърлена в Музея на македонската борба, Музея на ВМРО и Музея на жертвите на комунизма

Скулптурата на Симеон Радев за новата сграда на македонското Външно министерство ще бъде сложена в Музея на Македония в Скопие, се казва в съобщение на правителството, поръчало статуята. Според македонската правителствена служба статуята е била поставена, след като предварително е било направено проучване на списъка с личности, които ще бъдат сложени на обекта.

След анализ било решено статуята да бъде прехвърлена в Музея на македонската борба, Музея на ВМРО и Музея на жертвите на комунизма, където имало изтъкнати личности, които имали влияние върху събитията в Македония, „без значение на тяхното историческо или държавно развитие или разбирането им за ситуацията и процесите, или контекста на тяхното деяние, по отношение на държавността и нейните атрибути".

„На мястото на Симеон Радев ще бъде поставена фигура на Жан Моне – идеолог и основател на европейското обединение, която безплатно ще бъде изработена от компанията „Бетон” от Скопие”, се казва още в съобщението.

За решението на правителството съобщи македонската агенция Макфакс. Според агенцията от правителствената служба са преценили, че става дума за допусната грешка. Агенция "еРепортер" посочва, че Радев по грешка се е намерил на покрива на Министерството на външните работи и ще бъде поставен в новия музей.

"Българинът Радев е аут" е заглавието на електронното издание "Щипка". Според изданието телевизия Алфа първа пуснала репортаж, в който била „демистифицирана” статуята на Радев – българин от Македония, участвал в подписването на историческия Букурещки договор.
Правителствената служба е решила да премахне статуята след редица реакции в Македония и България.

Електронното издание "МКД" коментира: „Радев си замина, а се очаква пристигането на Моне”. „Редица медии съобщиха новината на българската агенция „Фокус”, че изтъкнатият български дипломат се е сдобил със статуя в Скопие”, посочва изданието.

„Радев слезе и се качи в Музея на ВМРО”, е заглавието на "Плюс инфо".

Колкото повече паметници на български революционери, духовни дейци, възродители и национални фигури по цял свят, толкова по-добре за всички нас, коментира междувременно министърът на външните работи Николай Младенов за скулптурата на Симеон Радев. Младенов се срещна днес със зам.-председателя на правителството на Македония Теута Арифи.

"Македонските туристи са едни от най-активните туристи, които посещават България напоследък, и трябва да направим всичко възможно в това отношение в двустранна посока да се развият контактите", каза Младенов.

Турция ще повдигне въпроса за членството на Македония в НАТО в Чикаго

Турция ще повдигне въпроса за членството на Македония в НАТО по време на срещата на върха на Алианса в Чикаго, пише днес македонският в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com