Журналист разкри схема за фалшиви дипломи в Босна и Херциговина

4784
Журналист разкри схема за фалшиви дипломи в Босна и Херциговина
Снимка: Thinkstock

Разкритие на двама журналисти от Босна и Херциговина показва как срещу 1 250 евро можеш да станеш висшист, информира НОВА ТВ. Мирела Турулия вече 12 години работи в държавния дом за възрастни хора в Сараево. Тя кара по смени, които са по 11 часа и половина, като денонощно в институцията се обслужват по 400 обитатели. Месечно Мирела получава около 500 евро, въпреки високата си квалификация.

„За да работиш това, трябва да завършиш Средно медицинско училище, а там не е толкова лесно. За да влезеш в учебното заведение е необходимо да имаш много добри или отлични оценки. Обучението трае четири години, които всъщност са пет, защото после има една година практика и изпити”, обяснява Мирела Турулия.

Ученик бил начело на група за фалшиви дипломи

19-годишен ученик е бил начело на група за фалшифициране на дипломи за средно и висше образование, предаде Нова телевизия. Бандата фал...

Точно затова, според нея, в Западна Европа ценят високо медицинските кадри от Босна - заради добрата им квалификация. Мирела казва, че няколко нейни колежки вече работят в Германия. Наскоро обаче избухна скандал, свързан с измами и фалшификации, който помрачава доброто име на болногледачите. Журналистката Азра Омерович разкрива, че няколко училища в Босна издават дипломи срещу пари, без никакво обучение. Тя се представила като кандидат за училището и се свързала с един от измамниците.

"Обадих му се по телефона и го попитах дали може да ми помогне за преквалификация. Той се съгласи и на другия ден се срещнахме. Каза ми, че ако му дам 2 500 боснески марки, ще получа съответната диплома. Другото било негова работа. Цялата история продължи точно 17 дни - от първия телефонен разговор до дипломата. При това, кракът ми не е стъпвал в училището. Да не говорим за някакви изпити”, разказва Азра Омерович. Редакционният екип заснема всичко със скрита камера и при предаването на дипломата разобличава измамника, който обаче отказа да каже кой дърпа конците. А самият той е служител в обществената здравна система и все още работи там.

Азра и колегите ѝ разкриват, че дипломите на са просто някакви несръчни фалшификации. Училищата, участващи в измамническата схема, дори са водели съответната документация. Там пише черно на бяло, че Азра е посещавала училището две години. Нанесени са дори и оценките ѝ по отделните предмети. С други думи, нито властите в страната, нито германските работодатели могат да различат купените дипломи от истинските.

„Опасявам се, че германските власти ще ударят на камък. Този камък си има и име - организираната престъпност в Босна и Херцеговина. Ако искат да проверят дипломите, училищата, или хората, които са пристигнали да работят в Германия, германските власти ще си имат проблем с босненеските власти. Защо ли? Ами защото босненските власти са част от престъпната система”, обяснява журналистът.

КАТ масово лови шофьори с фалшиви дипломи

Масово се отнемат книжки заради фалшиви дипломи. От началото на годината досега в столичния КАТ 50 кандидат-шофьори са хванати и даден...

За онези медицински училища в Босна, които работят коректно, този скандал е същинска трагедия. Корумпираните конкуренти съсипват постигнатото от тях с много усилия. Още преди четири месеца полицията е информирала прокуратурата в Сараево за случая. До днес обаче прокуратурата не е предприела нищо. А босненските политици призовават за проверка на дипломите, но не и на училищата, които са ги продавали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com