Каква е ситуацията с коронавируса на Балканите?

2731
Каква е ситуацията с коронавируса на Балканите?
Снимка: БГНЕС

Турция остава страната с най-голям брой жертви и заразени на Балканския полуостров. 58 души са починали от коронавирус за последното денонощие, което е с 5 повече от предходния ден. Така общият брой на жертвите в страната достигна 3 952 души. За последното денонощие са установени още 1 639 нови случая на заразени с коронавирус, като така общият им брой достигна 143 114 души. 998 пациенти се намират в интензивни отделения, а оздравелите вече са 101 715 души. Според тези данни досега смъртността в страната е 2,7 на сто.

Румъния остава на второ място на Балканите по брой случаи – 16 002, от които 7 961 оздравели. 1 016 души са починали до момента, като новорегистрираните жертви през последното денонощие са 14. Според тези данни, към момента смъртността в страната е малко над 6 процента.

Къде стои България по смъртност от коронавирус на Балканите?

2023 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб, към 17 часа днес. През деня са доказани още 19 но...

Броят на новозаразените с коронавирус на ден в Сърбия намалява. През последните 24 часа са потвърдени 52 случая, което е с 15 по-малко от вчера. Общият брой на заразените достигна 10 295. През последното денонощие са починали двама пациенти, а общо от началото на епидемията – 222. Това прави смъртност от около 2,15 на сто, което прави Сърбия страната първенец по този показател на Балканите. Хоспитализирани са над 1 000 пациенти, а излекуваните са 3 824.

През последното денонощие в Гърция са установени 16 случая на новия коронавирус, от които 10 принадлежат към известни огнища на заразата. С тях общият брой на регистрираните случаи достигна 2 760 души. От вчера са починали трима пациенти, като общият брой на жертвите е вече 155. Днес стана ясно, че организираните плажове в Гърция ще бъдат отворени на 16 май. Разрешението засяга 515 организирани плажа. Постоянно ще бъде следен броят на хората, които влизат на плажовете, като няма да се допускат повече от 40 души на 1 000 квадратни метра. Минималното разстояние между чадърите ще бъде 4 метра, а между шезлонгите – 1,5 м.

Шест нови случая на коронавирус и трима починали от COVID-19 са регистрирани през последното денонощие в Хърватия. Здравният министър Вили Берош съобщи, че на 79-тия ден от началото на епидемията броят на заразените е достигнал 2 213. Досега са тествани 48 737 души, от които 1 257 през последното денонощие. Броят на смъртните случаи от COVID-19 достигна 94, излекувани са 1 834.

Босна и Херцеговина отчете 23 нови случая, като така общият им брой достигна 2 181. В страната има общо 120 жертви, като през последното денонощие са починали 3 човека. Над половината или 1 228 души пък напълно са се възстановили, а четирима остават в болници в сериозно състояние.

Каква е ситуацията с коронавируса на Балканите?

Турция е страната с най-голям брой жертви и заразени с коронавирус на Балканите. 57 души са починали за последното денонощие в страната...

20 нови случая на коронавирус са регистрирани за последното денонощие в Северна Македония. С тях общият брой на заразените в страната от началото на епидемията достигна 1 694. 1229 от тях вече са излекувани, а 95 са починали. Активните случаи в момента са 370.

688 души с доказана COVID-19 инфекция са се възстановили напълно в Албания. Това прави над 75 процента от всички регистрирани случаи в страната. 161 души са с активна коронавирусна инфекция, едва един от тях е в интензивно отделение. Тези данни карат лекарите в страната да бъдат оптимисти, още повече, че от 10 дни няма регистрирани смъртни случаи от COVID-19. През последните 24 часа са открити отново 4 положителни теста, което заедно с вчерашния ден е най-ниският брой за един ден през последните 8 седмици. Общият брой на заразените от началото на епидемията е 880, а смъртните случаи са общо 31.

В най-малката държава на Балканите – Черна гора, положението върви към подобряване. Страната е регистрирала 324 случая от началото на епидемията, като жертви на вируса са станали 9 души. Огромната част от тези случаи – 90 процента или 298 души са се излекували, а активните случаи са едва 17, от които двама души са в болници в сериозно състояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com