Kathimerini: Ранен край на туристическия сезон в Гърция

3352
Kathimerini: Ранен край на туристическия сезон в Гърция
Снимка: iStock

Втората вълна от пандемията коронавирус и решенията на други държави, че жителите, които се връщат от почивка от определени дестинации, трябва да се поставят под карантина - или дори перспективата за подобна мярка – ще доведат до ранен край на туристическия сезон в Гърция, пише вестник Kathimerini, цитиран от БГНЕС.

Правителството на Обединеното кралство реши, че в края на краищата Гърция е безопасна дестинация и че британците на почивка в Гърция не се нуждаят от карантина при завръщането си, но перспективата за такава мярка доведе до масирана отмяна на резервации.

Децата под 10 години влизат без PCR тест в Гърция, Германия вече не счита Варна за рисков район

Децата под 10-годишна възраст могат да влизат в Гърция без да е необходимо да представят удостоверение на английски език за направен в ...

Това трябваше да се очаква, пише изданието и допълва, че никой не иска да отиде на ваканция, ако трябва да се карантинира, когато се върне. А Обединеното кралство е източник номер едно за туристите за Гърция.

От останалите основни пазари за гръцкия туризъм САЩ никога не са допускали своите граждани да пътуват; Германия препоръча на своите граждани да прекарат празниците си у дома, нещо, което немците с нетърпение направиха. Французите пък трябва да решат дали пътуването до Гърция е приоритет в тези времена.

Очевидният успех на Гърция в овладяването на първата вълна от пандемията създаде надежди, че пикът на туристически сезон може да настъпи през септември и октомври, като по този начин ще бъдат възстановени значителна част от загубите от юли и август.

Втората вълна на пандемията обаче лиши страната от точно този тип пътници, от които се нуждаеше: по-възрастни, без деца, които да пристигнат в началото на учебната година, и обикновено харчещи много пари. Тази демографска група също е най-уязвима за пандемията.

Ваксината срещу Covid-19 ще е безплатна в Гърция

Ваксината срещу Covid-19 ще е безплатна за всички гърци, веднага щом е налична. Това обяви премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в пет...

Столицата Атина, някога обикновена спирка за огромното мнозинство от туристите на път за островите, придоби репутацията на дестинация „градска почивка“ през последните години, като новите хотели се разрастваха. Сега и тя също страда от този ранен край на сезона.

Къде това оставя туристическия сектор? Според прогнозите, както от правителствените, така и от секторните специалисти, не се очаква печалбите от международния туризъм да надхвърлят 3 милиарда евро, от 18,2 милиарда евро през 2019 г.

Този дефицит от 15 милиарда евро, съчетан с мултиплициращите се ползи от такава сума, е най-големият удар за БВП на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com