Катимерини: Турция рискува дипломатическа изолация

2787
Катимерини: Турция рискува дипломатическа изолация
Снимка: Getty

С решението си да изпрати своя проучвателен кораб „Оруч Реис” в гръцкия континентален шелф близо и откриването на Вароша в Кипър, Анкара рискува дипломатически изолация.

Участието на Турция в поредица от кризи, включително в избухналия наскоро конфликт в Нагорни Карабах, също допринесе много за неблагоприятното ѝ представяне пред международната общност, пише гръцкият „Катимерини”.

Приветствайки във вторник германския външен министър Хайко Маас в Атина, премиерът Кириакос Мицотакис подчерта, че Гърция няма да води диалог с Турция, докато „Оруч Реис” се намира в гръцкия континентален шелф.

От своя страна Маас изпрати послание за солидарност към Гърция и Кипър и заяви, че действията на Турция нямат „нищо общо“ с духа на разбирателство и взаимно доверие. Всеки опит на турски изследователски кораб да започне търсене на въглеводороди в спорни води около гръцкия остров Кастелоризо ще нанесе „сериозен удар“ върху усилията за намаляване на напрежението и подобряването на връзките между Европейския съюз и Турция, предупреди германският външен министър.

Маас каза, че е отменил пътуването си до Анкара, за да демонстрира солидарността и подкрепата, „която Гърция има от всички нас в Европейския съюз и от Германия”. Той също така подчерта, че последната криза с Турция ще бъде обсъдена на предстоящата среща на върха на ЕС.

Държавният департамент на САЩ също зае ясна позиция срещу навтекс на Турция, която зае зона в гръцкия континентален шелф само на 6,5 морски мили от Кастелоризо, наричайки я „изчислена провокация“.

Германия с предупреждения към Турция за провокациите в Средиземно море

Германия призова Турция да прекрати "цикъла на провокация" в Средиземно море, след решението на Анкара да разположи отново изследовател...

„Едностранното съобщение на Турция повишава напрежението в региона и умишлено усложнява възобновяването на ключовите разговори между нашите съюзници в НАТО Гърция и Турция“, се казва в изявление на говорителя Морган Ортагус. Тя подчерта, че „принудата, заплахите, сплашването и военните действия няма да облекчат напрежението в Източното Средиземноморие. "

„Призоваваме Турция да прекрати тази изчислена провокация и незабавно да започне проучвателни преговори с Гърция. Едностранните действия не могат да изградят доверие и няма да доведат до трайни решения “, добави говорителят.

САЩ също така осъдиха едностранното решение за отваряне на затворения град Вароша в окупирания от Турция Кипър, определяйки го като провокативен и контрапродуктивен за възобновяване на мирните преговори по кипърския въпрос.

Ясни послания бяха отправени и от Париж, Виена и ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com