Кипър приключи най-тежката за икономиката си година

18513
Кипър приключи най-тежката за икономиката си година

Кипър завърши най-тежката за икономиката си година – 2013-а, в която бе изправен пред фалит, с дефлация. Регистрираната отрицателна инфлация се случва за първи път от 1964-а година насам, предаде БНР.

С отрицателен годишен темп на инфлация от минус 0.4% в сравнение с предходната година Кипър завърши 2013-а година, съобщи Статистическата служба на страната.

В Кипър токът поевтиня рекордно през 2013

Кипър отчита рекордно намаление на цената на електроенергията през 2013-а година – със 17.5% са поевтинели сметките за ток на...

Според индекса на потребителските цени през декември е регистрирана дефлация от 2.3% за втори пореден месец - след -2.1% през ноември, в сравнение с инфлацията от 1.1% през декември 2012-а година. Общият спад се дължи главно на намалението на цените на електроенергията, на самолетните билети, на картофи и облекло, уточни националната статистика на Кипър.

За храните и безалкохолните напитки е отчетена ниска инфлация – от 0.22%, за 12-те месеца на 2013-а година в сравнение с 2012-а. Нисък темп на инфлация от 0.40% е записан и в сектора на хотелиерството и ресторантьорството, по-високо увеличение – с 2.21%, има в транспорта.

При дрехите и обувките обаче на годишна база има спад от 2.73% в сравнение с миналата година. Дефлация е регистрирана и в секторите на здравеопазването, отдиха и културата. Най-голямо - почти 4%, е годишното намаление на цените за жилища, вода, електроенергия и газ, посочва статистиката.

Приетият държавен бюджет за 2014-а година предвижда инфлацията да се покачи леко до 1.2%. През тази година Кипър е изправен пред сериозни финансови и икономически предизвикателства в изпълнение на договорената с тройката програма за възстановяване на страната.

Скоро се очаква подновяване на преговорите по кипърския въпрос

Подновяването на преговорите за уреждането на кипърския въпрос изглежда неминуемо. Това заяви днес турски високопоставен източник, като...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com