Кирчо Киров: Агресията на НАТО в Югославия преди 20 г. не реши проблемите на Балканите

5480
Кирчо Киров: Агресията на НАТО в Югославия преди 20 г. не реши проблемите на Балканите
Снимка: БГНЕС

Агресията на НАТО в Югославия преди 20 години не допринесе за решаване на проблемите на Балканите, които и днес продължават да съществуват. Това каза ген. Кирчо Киров, началник на Националната разузнавателна служба в периода 2002-2012 г. в интервю за агенция „Фокус“ по повод 20 години от бомбардировките на НАТО в Югославия.

„Агресията на НАТО срещу Югославия беше последният удар срещу Югославската държава, каквато съществуваше. НАТО заби последния пирон в ковчега на югославската държавност“, коментира ген. Киров. По думите му 20 години е сравнително кратък период в човешката история и особено в тази на Балканите. „Те имат многовековна история. Със съжаление, трябва да констатираме, че с нерегламентираната от Съвета за сигурност на ООН война на НАТО срещу Югославия започна развала на международната система за сигурност, на разрушаването на действията на международното право. Не можем да си изкривим душата дори и поради факта, че сме съюзници в НАТО и ЕС“, посочи Кирчо Киров. „Това беше първата военна акция на НАТО в следвоенна Европа, и то срещу независима държава, която си имаше своя вътрешен ред и своите, разбира се, вътрешни проблеми, послужили като първопричина за тази агресия. Така или иначе агресията си остана факт“, обясни още експертът. „Както е видно (агресията - бел. ред.) не допринесе за решаване на проблемите на Балканите, които и днес продължават да съществуват и продължават да възпрепятстват развитието на региона в позитивна насока“, коментира още ген. Киров.

Белград: Сърбия никога няма да се присъедини към НАТО

Сърбия ще се придържа твърдо към политиката си на неутралност и никога няма да се присъедини към НАТО. Това заяви министърът на иноваци...

Позицията на Алианса

НАТО смята, че бомбардировките в Югославия без санкцията на Съвета за сигурност на ООН са били необходими и легитимни, тъй като те са били предприети за спиране на хуманитарната катастрофа. Това заяви междувременно в неделя пресслужбата на Алианса, цитирана от TACC.

"НАТО започна операция "Съюзническа силa" през март 1999 г., за да спре хуманитарната катастрофа, която се разгръщаше в Косово по това време. Това решение бе взето след повече от година борба в Косово и няколко неуспешни опита на ООН и контактната група (на международната контактна група за бивша Югославия бел. ред.), на която Русия беше член, да се намери мирно дипломатическо решение на тази криза. Използването на силата на НАТО е било необходимо и легитимно, считат от Пакта, отбелязва още агенция "Фокус".

"Целта на операцията бе да се сложи край на всички военни действия и репресии срещу цивилното население на Косово, както и да се гарантира завръщането на бежанците и достъпа на хуманитарните организации. Операцията "Съюзническа сила" постигна онова, което се целеше," казват още от централата на НАТО. "Тази кампания показа способността на страните от НАТО да действат и да останат обединени по време на кризата. Досега нашето единство остава най-голямата ни сила", завършва позицията на Алианса.

НАТО няма да разполага нови ядрени ракети в Европа

НАТО няма да разполага в Европа нови ядрени ракети с наземно базиране, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на преско...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кандидат за президент на Северна Македония влезе в черния списък на САЩ

Черна гора се приближава към влизане в ЕС?

Мечка подгони румънски скиор (ВИДЕО)

На километри от България: Вече се гради най-голямата база на НАТО в Европа (ВИДЕО)

Турско приложение за гледане на кафе стана по-популярно от сайт за запознанства

Мощна пиратка уби мъж в Гърция (ВИДЕО)

Румъния привика на разговор руския посланик

Румъния си поиска от Русия историческо златно съкровище

Мицкоски: Грешка е, че договорите с Гърция и България са включени в преговорната рамка с ЕС

Северна Македония ще си купи 8 военни хеликоптера (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com