Коронавирус на Балканите: Заразените нарастват, има нови забрани

14501
Коронавирус на Балканите: Заразените нарастват, има нови забрани
Снимка: iStock

Ситуацията с коронавируса на Балканите остава сериозна, като броят на заразените расте. За последните 24 часа потвърдените случаи са над 1000, и то без да броим тези в Косово, Албания и Черна гора.

Най-много новозаразени – 325 са регистрирани в Румъния, която е и най-населената държава в региона. С това общият брой на заразените в страната достигна 26 022, съобщава държавната агенция Agerpres.

199 души са под интензивно лечение в болница, а излекуваните и изписани са 18 530. За последното денонощие са починали 10 души – 6-ма мъже и 4 жени на възраст между 50 и над 80 години, с придружаващи заболявания.

Сред румънците, живеещи в чужбина, заразените с новия коронавирус са 4795. Броят на смъртните случаи сред диаспората остава непроменен – 115.

Колко са новите случаи на коронавирус в България, четете тук

Сърбия

Втора по заразени се нарежда Сърбия, където има нови 227 случая на коронавирус през последните 24 часа и са починали още двама пациенти с COVID-19, съобщи националната телевизия РТС. Вчера новите случаи бяха 193, а в четвъртък 137.

В страната са регистрирани общо 13 792 случая на заразени с коронавирус, от които 267 са починали. Активните случаи са 1187, а 32 пациенти са на респиратор.

Трима висши сръбски държавни служители са заразени с Covid-19 – министърът на отбраната Александър Вулин, председателят на парламента Мая Гойкович и директорът на сръбската правителствена служба за Косово Марко Джурич. Най-тежко е състоянието на Гойкович, която е в болница с възпаление на белия дроб, а Вулин и Джурич са в самоизолация, но нямат симптоми.

В Крагуевац беше обявена извънредна ситуация, след като за 24 часа в града бяха регистрирани 50 нови случая на заразяване с коронавирус. Повечето заразени са млади хора до 35 г., а огнищата на вируса са партита, тържества, абитуриентски балове и концерти.

Черна гора с драстични забрани заради коронавируса

Ще бъдат наложени по-строги правила за поведение на обществени места, в заведения за обществено хранене, в банки, в пощата и в градската администрация. Заведенията остават отворени, но работното време на баровете и клубовете ще бъде съкратено. Ще бъде намален и разрешеният брой хора, които могат да се събират на закрито, което ще доведе до отлагането на тържества, сватби и венчавки.

Здравният министър Златибор Лончар предупреди, че ако гражданите не започнат да се държат по-отговорно, кризисният щаб ще въведе нови ограничителни мерки.

Босна и Херцеговина

Изненадващо за мнозина, трета по брой заразени за деня в региона се нарежда Босна и Херцеговина. Тя отчита рекордните 172 случая – най-големият брой заразени за едно денонощие от началото на епидемията, предава агенция Tanjug.

В Мюсюлманско-хърватската федерация през последните 24 часа са направени 1080 теста за коронавирус и са потвърдени 101 нови случая. Общият брой на заразените във федерацията достигна 1920, от които 1022 са оздравели, 53 са починали (включително един през последното денонощие), а активните случаи са 845.

В Република Сръбска през последните 24 часа са потвърдени 71 нови случая на коронавирус и е починал един пациент с COVID-19, с което общият брой на заразените се покачи на 2161, а смъртните случаи станаха 122. В Република Сръбска досега са излекувани 1307 от заразените, а активните случаи са 732.

Северна Македония

Значителен брой заразени има в Северна Македония, където са потвърдени 150 нови случая на коронавирус за последните 24 часа. Те са открити при направени 1086 теста, а още 9 души с Covid-19 са изгубили живота си, предава агенция МИА, позовавайки се на съобщение на здравното министерство.

От началото на епидемията в страната са регистрирани 5906 заразени с коронавирус, от които 2236 вече са излекувани. Общият брой на смъртните случаи е 277. В момента има 3393 активни случая на коронавирус, от които 1931 са в Скопие. Общо досега са направени 57 895 теста.

Хърватия

Балканите остават в плен на коронавируса

Сериозен ръст на новите случаи на коронавирус отбелязват почти всички страни на Балканския полуостров през последните дни. Наред с Бълг...

По-добро е положението в Хърватия, където през последните 24 часа са регистрирани нови 85 случая, съобщи Националният кризисен щаб на страната, цитиран от агенция Hina. Активните случаи са 368.

От 25 февруари, когато бе регистриран първият случай на заразен с новия коронавирус, в Хърватия са били потвърдени 2624 случая на COVID-19, починалите са 107, а 2152 са излекувани. Към момента 2363 души са в изолация, а тестваните са 76 624, включително 1187 през последните 24 часа.

Словения

Най-лека е ситуацията в Словения, където има само 14 новозаразени при направени 878 теста през последните 24 часа, предаде агенция Tanjug, цитирайки словенското правителство.

Новите случаи са регистрирани в Любляна, Копер, Пивка и Стража. Общият брой на заразените от началото на епидемията в страната достигна 1569. През последното денонощие няма смъртни случаи от COVID-19 и общият им брой остава 111.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Зоран Заев заяви пълна подкрепа за Пендаровски и Ковачевски за изборите

Смъртни заплахи към американския посланик в Сърбия

Спират Threads в Турция временно

Буяр Османи: До 5 години Северна Македония ще е част от ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com