Коронавирусът на Балканите: Хърватия се справя със заразата, ръст в Северна Македония

3138
Коронавирусът на Балканите: Хърватия се справя със заразата, ръст в Северна Македония
Снимка: iStock/Guliver

Напук на твърденията, че епидемията вече преминава, Балканите все още са в плен на коронавируса. С изключение на най-малката държава – Черна гора, която официално обяви край на пандемията още през май, в останалите страни опасността от заразяване остава висока. Към момента най-добре се справя Хърватия, в която се отчитат единични случаи и то не всеки ден. На обратния полюс обаче е Северна Македония, където коронавирусът се завърна с нова сила и от края на месец май в страната се регистрират все повече случаи. Това постави страната на първо място по брой заразени на милион население, като дори по абсолютни числа задмина 5 пъти по-многочислената Гърция. България също отбеляза рекорден ръст на дневна база. Ето и каква е пълната картина в страните от Балканския полуостров.

Турция остава страната с най-голям брой жертви и заразени на Балканите. 17 души са починали от коронавирус за последното денонощие, като броят е идентичен с предходния ден. Така общият брой на жертвите в страната достигна 4 763 души. За последното денонощие са установени още 987 нови случая на заразени с коронавирус, като така общият им брой достигна 174 023. От тях оздравелите са 147 860 души, а 643 пациенти се намират в интензивни отделения.

Променлив успех на страните на Балканите в битката с коронавируса

Турция остава страната с най-голям брой жертви и заразени. 23 души са починали от коронавирус за последното денонощие. Така общият брой...

Румъния остава на второ място на Балканите по брой случаи – 21 182, от които вече 15 283 оздравели и 1 369 починали. Новите случаи за 11 юни са 237, има и 9 смъртни случая.

В Сърбия са регистрирани общо 12 102 заразени с COVID-19. За последното денонощие 71 от пробите са позитивни. Излекувани са 11 348 души. През последното денонощие е починал един човек, а общият брой на смъртните случаи от началото на епидемията е 252. Активните случаи в страната са 502, като в тежко състояние са 14 човека.

Северна Македония задмина Гърция и вече е четвърта на Балканите по брой на заразените. За денонощие са регистрирани 174 нови случая на заразени с коронавирус, както и 5 починали болни. С новите случаи общият брой на заразените в страната достигна 3 538, като от тях 1 682 са излекувани, 169 са починали, а активните случаи са 1 687.

Нови 20 случая на заразени с коронавирус са потвърдени в Гърция през последното денонощие. С тях общият брой на заразените в страната достигна 3 088 души. Не са регистрирани нови смъртни случаи през последното денонощие, като броят на жертвите остава 183 души. В интензивни отделения в момента се лекуват 14 пациенти на средна възраст 70 години.

Расте процентът на излекуваните у нас, но все още сме последни на Балканите

36 процента от заболелите от коронавирус в България вече са се излекували. По този показател страната ни все още е на последно място ср...

България записа рекорд от потвърдени случаи на коронавирус за 24 часа. Според данните от единния информационен портал, за вчерашния ден са открити 104 случая – с 25 повече на дневна база, но и рекорден брой направени PCR тестове – цели 2 308. Това е с 531 теста повече спрямо онзи ден. Така заболеваемостта за деня всъщност е 4,50%, т.е. само 0,06% по-висока от вчера сутринта. Общият брой на потвърдените случаи с коронавирус в страната вече е 2 993. Направени са общо 95 820 теста.

Босна и Херцеговина отчете 57 нови случая, като така общият им брой достигна 2 832. В страната има общо 161 жертви, като през последното денонощие няма смъртен случай. 2 100 души напълно са се възстановили, а четирима остават в болници в сериозно състояние.

Няма нови заразени и смъртни случаи в Хърватия. Така общият брой на заразените от началото на епидемията остава 2 249, а жертвите на коронавируса са станали 106 души. В момента в страната има само 11 хоспитализирани пациенти, като нито един от тях не е на изкуствено дишане. Досега са оздравели 2 132 от заразените.

1 385 души са общо заразени в Албания, като само през последното денонощие има 44 нови случая. 1 001 души с доказана COVID-19 инфекция са се възстановили напълно до момента. 349 души са с активна коронавирусна инфекция, като едва 8 от тях са в интензивно отделение. Смъртните случаи от COVID-19 са 35, след като през последното денонощие почина още един човек.

Проф. Габровски: Няма основание за притеснение, тенденцията засега е благоприятна

,,В последните три месеца се натрупа много опит по отношение на коронавируса. Има достатъчно възможност навреме да се забележи, ако бъд...

В най-малката държава на Балканите – Черна гора, епидемията приключи официално в края на месец май. Страната регистрира общо 324 случая, като жертви на вируса станаха 9 души. Всички останали 315 се възстановиха от коронавируса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com