Косовските сърби искат ЕС да осъди изказванията за сепаратизъм в Сърбия

26617
Косовските сърби искат ЕС да осъди изказванията за сепаратизъм в Сърбия

Кметовете на четирите населени предимно със сърби общини в северно Косово призоваха днес представителите на ЕС да осъдят публично идеята за разпокъсване на Сърбия, изразявайки разочарование от мълчанието на дипломатите след изявлението на "албански терористи от Южна Сърбия, в които се заплашва с отцепване на част от територията на Сърбия", предаде Танюг, цитирана от БТА.

Кметът на албанската община Буяновац в Южна Сърбия Йонуз Муслиу заяви във вторник, че ако украинската област Крим се е присъединила към Русия, същото право трябва да се даде и на албанците в Буяновац и Прешево, които през 1992 г. гласуваха на референдум да се присъединят към Косово.

Гърция ще признае Косово

"Гърция ще признае Косово, не защото го смята за истинска държава, а в името на мира и стабилността в региона", заяви гръцкият послан...

Кметовете на четирите общини заявиха за Танюг, че три дни са чакали търпеливо да чуят представители на ЕС да осъдят това изявление.

Те заявяват, че политиката на двойни стандарти е довела до конфликта в Косово и че не е възможно гръмогласно да се защитава териториалната цялост на Украйна, а още по-гръмогласно да се мълчи, когато се призовава към разпокъсване на Сърбия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com