Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лавров заговори за разделяне на Македония между Албания и България*

20 май 2015, 21:00 часа • 33581 прочитания

Руският външен министър Сергей Лавров е убеден, че случващото се в Македония е факт заради намерението на македонския премиер Никола Груевски да не се съобразява с европейските санкции срещу Русия. Македония обаче преговаря за влизане в ЕС и Брюксел недвусмислено показва, че Съюзът и желаещите да влязат в него трябва да са единни по отношение на Русия. „Използва се албанският фактор”, каза Лавров за случващото се в Македония, информира ТАСС.

„Събитията в Македония са грубо контролирани отвън. Официално Груевски е обвиняван, че не си изпълнява задълженията към обществото, че злоупотребява с власт, но зад това твърдение се крие отказа на македонското правителство да подкрепи санкциите на ЕС срещу Русия и заради „Южен поток”, както и готовността на Скопие да участва в „Турски поток”. Това е много тъжно и опасно, защото се прави опит да се задейства албанският фактор. Преди време, когато през 2001 година беше подписано Охридското споразумение, имаше сериозни противоречия. Сега се повдига темата, че Македония трябва да се федерализира и дори се изрази идея за териториално делене, като се дадат земи на Албания и България”, заяви Лавров.

Случващото се в Македония може да се превърне в сериозен конфликт. Такова мнение изрази постоянният представител на Руската федерация при ОССЕ Андрей Келин, предаде ТАСС.

Келин уточни, че ОССЕ ще предложи редица инициативи за нормализиране на обстановката в Македония. „Предвид липсата на напредък между основните политически партии в Македония, не се вижда кога ще дойде краят на кризата и се опасяваме, че кризата може да се превърне в сериозен конфликт”, заяви Келин.

Според руския политик ролята на ОССЕ е да се поддържа политическият диалог в Македония.

Реакцията на България

Външният ни министър Даниел Митов определи думите на Лавров за крайно безотговорни. Опитите да се поставя под съмнение европейският ред в региона и териториалната цялост на Република Македония са недопустими. Стабилността на всички страни от Югоизточна Европа е от първостепенно значение за нас и опитите на външни за региона страни за нейното подкопаване чрез подобни внушения трябва да бъдат прекратени. България ще продължи да бъде гарант за независимостта и териториалната цялост на Република Македония и в това не може да има никакво съмнение, казва Митов в официално обръщение.

* Информацията е актуализирана

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес