Лидерска среща на Западните Балкани: Воля за икономическо сътрудничество и нови инвестиции

2641
Лидерска среща на Западните Балкани: Воля за икономическо сътрудничество и нови инвестиции
Снимка: iStock

Интензивно икономическо сътрудничество и регионален пакет от мерки за социално-икономическо възстановяване от пандемията от коронавирус, са сред нещата, засегнати на дискусията на лидерите и участници от шест държави в региона на вчерашната виртуална среща на върха, организирана от Атлантическият съвет на САЩ. Тя е посветена на икономическата интеграция на Западните Балкани.

Участниците се споразумяха, че засиленото икономическо сътрудничество, свободното движение на хора, стоки и услуги, ще допринесе за по-бързо социално-икономическо възстановяване на региона, ще повиши конкурентоспособността му и той ще бъде по-привлекателен за чуждестранни инвеститори.

Тръмп удължи санкции заради Западните Балкани

Президентът на САЩ Доналд Тръмп удължи с година санкциите на САЩ срещу лица, подкопаващи стабилността на Западните Балкани. Според изяв...

В приветствието си македонският президент Стево Пендаровски подчерта, че Северна Македония изцяло подкрепя предложенията за регионално сътрудничество и в това отношение посочи, че икономическата програма трябва да има приоритет пред политическите въпроси или въпросите на сигурността, които отдавна се обсъждат в региона. Той добави, че новите инициативи трябва да допълват съществуващите и да бъдат тясно свързани с институционалната рамка за сътрудничество в Европейския съюз. Той също така подчерта, че не трябва да се допуска европейската интеграция да остане далече, защото ситуация, при която няма напредък по европейския път, не е благоприятна за развитието на Балканите. Президентът добави, че икономическите инициативи са много важни, защото могат да помогнат за справяне с масовото изселване на хора от Балканите. Регионалното сътрудничество може значително да допринесе за подобряване на икономическите параметри на страните, за да се улесни справянето с миграцията.

Сред заключенията на срещата са ангажиментите, поети за премахване на административните бариери пред свободното движение на стоки и услуги, инвестиции в инфраструктура и инвестиционни проекти, които бързо и ефективно ще приложат стъпки за възстановяване на региона.

Подпредседателят на Атлантическия съвет Деймън Уилсън заяви, че е важно лидерите на Западните Балкани да работят заедно за създаването на общ пазар в полза на своите граждани, подчертавайки, че трудните времена изискват трудни решения.

Той каза, че регионът не е конкурентен на пазара, тъй като пазарите са разпокъсани и сега за първи път всички страни в региона са равностойни партньори.

Лидерите са се договорили да се ангажират с четирите свободи на движение в ЕС - стоки, услуги, капитали и хора - както и да определят инвестиционни проекти.

Йоханес Хан: Западните Балкани принадлежат на Евросъюза

Интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз е процес, основан на заслуги и като такъв е от истински интерес за Брюксел. Това з...

"Ние сме дълбоко благодарни за финансовата подкрепа на Европейския съюз, но това не трябва да бъде оправдание да не допринасяме за укрепването на нашите икономики", заяви сръбският президент Александър Вучич по време на видеосрещата на лидерите на Западните Балкани. "Трябва да направим всичко възможно, за да изградим истинско доверие в региона", каза Вучич. "Ние принадлежим на Балканите и искаме да създадем истинска икономическа среда не само за нас, но и за всички наши приятели в региона. Ако решим проблемите си, ще ни оценят и уважават повече, не само в ЕС, но и в САЩ", добави той.

Премиерът на Косово Авдулах Хоти каза, че регионът на Западните Балкани е разделен и недостатъчно икономически интегриран, но според него има воля сред лидерите да премахнат инфраструктурните и бюрократичните бариери, за да могат икономиките да си сътрудничат.

"Все още има бюрократични бариери и редица въпроси, които трябва да бъдат решени, особено що се отнася до законодателството, но също така и до инфраструктурата и други технически бариери. Нашите икономики са индивидуално малки, що се отнася до пазарите. Ако работим заедно, можем да се допълваме", каза той

Премиерът на Албания Еди Рама каза, че инициативата „Малък Шенген“ е много по-важна след пандемията от преди и че всеки, който усложнява процеса, го прави по политически причини. Той добави, че е важно бързото прилагане на инициативата за икономическа интеграция в региона.

"Някои (поради пандемията) ще бъдат засегнати в доставките, някои в производството, а някои, като нас, ще бъдат засегнати в ресторантьорството с драстичен спад в туризма", каза Рама и добави, че по-бързото и по-голямо сътрудничество между държавите ще помогне за компенсиране на нуждите. Според него развитието на региона на Западните Балкани чрез мир и сътрудничество е по-важно от всякога.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Главчев обсъди с Курти разширяване на сътрудничеството на България с Косово

Дни преди изборите: Пендаровски се застъпи за конституционните промени в РСМ

Северно Косово: Сърбите имаха шанс за мирна промяна и го бойкотираха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com