Македонският милионер с български паспорт Орце Камчев влезе в "черния списък" на САЩ

11870
Македонският милионер с български паспорт Орце Камчев влезе в "черния списък" на САЩ
Снимка: iStock

Едни от най-известните и най-богати бизнесмени от Северна Македония, Орце Камчев, попадна в черния списък на САЩ, предаде БГНЕС.

Камчев е санкциониран от Министерството на финансите на САЩ поради корупция, пране на пари, подкупи и застрашаване на сигурността на Западните Балкани.

„Камчев злоупотреби с позициите си с участието си в корупционни действия, за сметка на демократичните институции и гражданите на РСМ“, каза заместник-секретарят на министерството в дирекцията за борба с тероризма и финансовото разузнаване, Брайън Нелсън.

От министерството информираха, че „Камчев се е занимавал с корупция, злоупотреба със служебно положение, пране на пари и друг престъпления в продължение на едно десетилетие. Тези престъпления са извършвани от 2000 г.“

Припомняме, че през 2020г. Камчев беше осъден за пране на пари в аферата „Парцели от Водно“. По друго обвинение Камчев се призна за виновен, като беше обвинен за участие в престъпна група, измами, пране на пари и други тежки бизнес нарушения.

От финансовото министерство на САЩ съобщават, че Камчев е използвал своето положение за манипулации на съдебната система на РСМ в негова полза.

Посланикът на САЩ в Северна Македония Анджела Агелер коментира новината с думите "корупцията има последствия".

Кой е Камчев?

През 2020 г. главният прокурор на специалната прокуратура, Катица Янева, беше обвинена от Камчев, че е получила пари в брой за избягване на арест и положително приключване на делата срещу него. Поради този скандал специалната прокуратура в РСМ бе закрита. 

„В делото Е.0.14033 на американското министерство на финансите, Камчев е директно обвинен в корупция, свързана със Западните Балкани, включително и във връзки с правителствен представител на региона, към днешна дата или бивш парвителствен функционер, за участие във корупция, подкуп и постигане на политически цели“, се казва още в съобщението.

Най-големият македонски олигарх остава без паспорт

Най-големият македонски олигарх Орце Камчев остава без международен паспорт. Апелативният съд в Скопие отхвърли молбата на Камчев да м...

От днешното решение на САЩ произлиза, че всички негови мемоари и активи са блокирани и попадат под контрола на Дирекцията за контрол над чужди средства на САЩ. Бизнесменът е лишен от всички транзакции и друг вид услуги и стоки в своя полза.

БГНЕС припомня, че по време на авторитарния режим на Никола Груевски Орце Камчев е най-мощният и влиятелен бизнесмен, включително в медиите, където притежаваше мощни издателски къщи, в това число и такива за пропаганда срещу България. Заедно с братовчеда на Груевски, Сашо Миялков – шеф на контраразузнаването на Македония, се считаха за абсолютни господари във всяко едно отношение на страната. Както е известно от близо 5 години Никола Груевски се укрива в Унгария, а неговата партия ВМРО-ДПМНЕ днес се счита за основен инструмент на сръбското влияние и руската пропаганда в РСМ.

Партията е яростен противник срещу договора с България и започването на преговори на РСМ за членство в ЕС, съгласно т. нар. „френско предложение“.

Само преди няколко дни в Черния списък на САЩ попадна дясната ръка и най-верният човек на сръбския президент Александър Вучич - директорът на сръбското контраразузнаване Александър Вулин. По информация на БГНЕС в близките дни се очаква черният списък на САЩ с имена на известни лица от Западните Балкани да надхвърли 10.

ОЩЕ: Зоран Заев: Няма никакви агенти на България по въпроса със задържането на Камчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com