Македонският парламент се разпусна, Заев нямало да участва на избори

1831
Македонският парламент се разпусна, Заев нямало да участва на избори

Парламентът на Република Македония се саморазпусна, съгласно решение, взето на 23 февруари с цел провеждане на предсрочни парламентарни избори на 5 юни. Председателят на парламента Трайко Веляноски обяви, че с това приключва мандатът на сегашния парламентарен състав. Представителите на опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ не присъстваха на заседанието.

Веляновски каза, че е възможно да изчака до 15-ти април и тогава да насрочи провеждането на изборите на 5-ти юни с цел Държавната избирателна комисия /ДИК/да има възможност да изпълни всички свои задачи относно проверката на избирателния списък.

Албанците вкупом се изтеглиха от служебното правителство в Македония

Централното ръководство на Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ взе решение да оттегли всички свои министри от кабинета на македонс...

Лидерът на СДСМ Зоран Заев обяви на пресконференция след разпускането на парламента, че партията му няма да участва на изборите на 5 юни.

"Без свободни избори няма свобода. От месеци се борим за свободни избори и принципа "един човек - един глас". Споразумението за изход от политическата криза в страната беше за това. Никола Груевски го скъса. Няма медийна реформа, продължава да се оказва политически натиск, избирателните списъци не са изчистени. В името на гражданите, СДСМ няма да участва в тези фалшиви избори", заяви Заев.

Няколко часа преди разпускането на парламента министрите от СДСМ подадоха оставки, но те не бяха гласувани от парламента. Зоран Заев каза, че техните министри и зам.министри са подали оставка на време. Решението не зависи от нас. Някой се опита да превърне в заложници нашите министри и да ги държи в правителството, което има намерение да организира престъпни избори. Ние ще направим всичко, което зависи от нас, нашите министри да не бъдат част от този кабинет, каза още Зоран Заев.

До този момент няма реакция от страна на останалите три партии, които подписаха споразумението за провеждане на предсрочни парламентарни избори - ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски, ДСИ на Али Ахмети и ДПА на Мендух Тачи.

Хан: Изборите на 5 юни ще върнат Македония по пътя й към ЕС

"Изборите на 5 юни са най-добрият път за Македония за връщането й към преговорите за членство”, заяви еврокомисарят по разширяван...

По време на официална пресконференция от ДИК се стигна до разминаване в позициите на членовете на комисията. Представителите на ВМРО-ДПМНЕ смятат, че до 20 май избирателния списък може да бъде напълно проверен и изчистен и в него да няма нито едно съмнително лице. Представителите на СДСМ твръдят, че проверката на избирателния списък е в самото начало и не може да се каже със сигурност дали той ще бъде изчистен напълно преди вота.

На 15 януари премиерът Никола Груевски подаде оставка, за да изпълни тази задължителна точка от междупартийното споразумение, подписано на 15 юли 2015 г. Съгласно това споразумение и.д. премиер, който да оглави временното правителство, стана генералният секретар на управляващата ВМРО - ДПМНЕ Емил Димитриев. Парламентаристите гласуваха за разпускане на парламента на 18 януари. Тяхното решение трябваше да влезе в сила на 24 февруари, но бе отложено за 7 април. По тази причина и предсрочните парламентарни избори, които първоначално бяха насрочени за 24 април, също бяха отложени за 5 юни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com