X
 
 
 

Македонският президент най-после връчи мандат за правителство на Заев (Видео)

2308 2
photo of Македонският президент най-после връчи мандат за правителство на Заев (Видео)

Още по темата

Македонският президент Георге Иванов връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на Социалдемократическия съюз (СДСМ) Зоран Заев, съобщиха от кабинета на държавния глава.

Мандатът му беше предоставен, след като са премахнати пречките за това и са предоставени гаранциите, искани от Иванов, за спазване на цялостта на страната и нейната Конституция, пишат македонски медии.

"Пречките за съставяне на правителство са отстранени. Днес пристъпваме към изпълнение на член от Конституцията за определяне на мандат за съставяне на правителство", каза в кратко обръщение държавния глава.

От своя страна Заев благодари и посочи, че са отстранени двете пречки за даване на мандат, след което председателят на парламента Талат Джефери е изпратил писмо до държавния глава, в което му съобщава, че има формирано парламентарно мнозинство.

Божидар Димитров по македонските въпроси: Правителството не може да признава език и нация

По-рано Джафери обяви, че ако до петък Иванов не даде мандата на Заев, на 20 май ще се проведе парламентарна сесия, на която ще се избере ново правителство на Македония – с или без връчен мандат от президента.

В продължение на няколко месеца Иванов отказваше да даде мандат и искаше гаранции за спазване на целостта на страната и нейната Конституция.

"Президентът Иванов очаква от лидера на СДСМ да изпълни публично отправените изявления, че заедно с коалиционните партньори ще предоставят гаранции за укрепване на единството на държавата и че всичко ще бъде в съответствие с Конституцията на Република Македония", обясняваха от пресслужбата на македонския държавен глава.

"Президентът Иванов остава на мнение, че т.нар. платформа от Тирана или някой друг документ, акт или действие, противоречащи на Конституцията на Република Македония, не може да бъде условие, нито основа за формиране и действие на правителството на Република Македония. Македонският президент по отношение на определянето мандат ще действа в съответствие с Конституцията и установената практика", се казваше в последното официално съобщение по темата.

След парламентарните избори Иванов връчи мандата на спечелилата партия ВМРО-ДПМНЕ на Никога Груевски, но тя не успя да сформира правителство. В последствие македонският президент отказа да даде мандат на втория Заев, тъй като обяви, че СДСМ са приели разработената в Тирана "Албанска платформа" и той не може да допусне подобна криза и нарушение на единството на страната.

Захариева: Няма промяна в позицията на България за езиците в договора с Македония

Редактор:

Етикети:

2 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    разграбването и бедността започва.
  • ДуПеСе да се закрие 1.1 ДуПеСе да се закрие преди 1 месец Профил на трол?
    Както и до сега е било. Няма разлика.
    : 6 !
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Ева Илуз: Храбри сме, когато показваме чувствата си!

Ева Илуз е културолог, изучаващ темите, свързани с историята...