Масово фалират гръцки бензиностанции до българската граница

35958
Масово фалират гръцки бензиностанции до българската граница
Снимка: Getty Images / Guliver

Собствениците на бензиностанции в Северна Гърция се обърнаха към премиера Самарас с искане цената на бензина в пограничните райони с България да бъде еднаква с българската. Масово фалират търговци на горива, затварят бензиностанции, защото потребителите зареждат в България, предаде БНР.

Масово фалират бензиностанции, които са в близост до българската граница. Това съобщиха от Федерацията на собствениците на бензиностанции в Северна Гърция. Според проучване на Федерацията, само в северната област Еврос държавата губи на ден над 200 хиляди евро приходи, защото потребителите зареждат бензин в България. В област Килкис в момента работят 50 бензиностанции с перспектива до няколко месеца да останат само 10.

Гърция възмутена от идеята музеят "Света София" да стане джамия

Гърция реагира гневно на изявленията на турски официални лица относно превръщането на музея „Света София” в джамия, съобщав...

Разликата в пазарните цени на бензина в България и Гърция е около 30% и гърците, които живеят до българската граница, предпочитат да зареждат автомобилите си на по-ниска цена.

В рамките на три години гръцкото правителство няколко пъти повиши данъка върху потреблението на горивата след натиск от страна на кредиторите. Поради високите цени на нафтата за отопление и тази години гърците се снабдиха с български дърва за огрев. 80% спадна потреблението на нафта, което доведе до огромни загуби на търговците.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com