Мицотакис: Гърция е най-стабилният съюзник на Сърбия в нейната европейска перспектива

1263
Мицотакис: Гърция е най-стабилният съюзник на Сърбия в нейната европейска перспектива
Снимка: Primeminister.gr

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в изявление днес след срещата си с президента на Сърбия Александър Вучич каза, че Гърция е най-стабилният съюзник на Сърбия за нейната европейска перспектива, добавяйки, че преговорите са получили нов импулс в Брюксел след решенията, взети за други държави. Това предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА.

Мицотакис отбеляза, че Белград трябва да се възползва от благоприятното обстоятелство и изрази задоволството си да чуе сръбския президент да говори ясно за европейската перспектива на страната си. „Не може да има бъдеще за Западните Балкани без европейско бъдеще за Сърбия. Стратегическата цел на Гърция е интегрирането на Западните Балкани в ЕС", каза Мицотакис, цитиран от БТА.

Още: Вучич: С Гърция винаги сме се подкрепяли за териториалната си цялост

Освен това той каза, че всеки път, когато посещава Белград, се чувства като у дома си, и добави, че вижда напредъка на двустранните отношения през годините. „Очите ни са насочени към бъдещето на растеж и просперитет и ние потвърдихме решението си за по-нататъшно сътрудничество и затова съм тук, придружен от четирима министри и широка бизнес делегация“, подчерта гръцкият премиер.

Той посочи още, че Гърция се интересува от взаимосвързаността със Сърбия в областта на енергетиката и транспорта, както и от модернизацията на линията Солун – Белград и завършването на оста Пирея – Будапеща, които, както каза той, са от стратегическо значение за Югоизточна Европа.

Енергийно сътрудничество

Мицотакис каза, че Гърция насърчава участието на ЕС в развитието на Балканите, като добави, че двустранното сътрудничество обхваща енергийната сигурност и доставки и че Атина подкрепя вертикалния тръбопровод за природен газ от юг на север през терминала за втечнен газ Ревитуса и други терминали от Гърция до Сърбия. „Ние произвеждаме почти 50 процента от енергията от възобновяеми енергийни източници и се надяваме да станем център за износ на енергия. Имаме ноу-хау“, подчерта Мицотакис, наричайки Сърбия „към момента най-голямата икономика на Западните Балкани“ и отбелязвайки, че „междусистемната връзка ще бъде от полза и за двете страни."

Още: По-евтин ток: Причините да внасяме от Румъния и Гърция казва бивш министър

„Можем да направим 2024 г. година на значителен напредък за Сърбия“, каза гръцкият премиер и добави, че е бил информиран за диалога с Прищина, като каза, че стабилната позиция на Гърция е, че диалогът е еднопосочен път за нормализиране на отношенията между две страни, които биха донесли стабилност в региона.

„Наблюдаваме с тревога напрежението от последните месеци“, каза Мицотакис и добави, че с Вучич са обсъдили и последните събития в Близкия изток, в Украйна, в Червено море, отбелязвайки, че Гърция и Сърбия споделят еднакви позиции, винаги с уважение към международното право.

Още: "Големият приятел на Сърбия": Мицотакис в Белград при Вучич (СНИМКА)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com