Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мистерия: Четири държави на Балканите останаха без ток

21 юни 2024, 16:48 часа • 6922 прочитания

На 21 юни Черна гора, Босна и Херцеговина, Албания и по-голямата част от адриатическото крайбрежие на Хърватия бяха засегнати от голямо прекъсване на електрозахранването. То наруши работата на бизнеса и накара хората да усетят жегите.

Още: Такса електромер в България: И от БНТ не стана ясно какво представлява

Паника на Балканите - каква е причината?

Електроенергийните оператори в четирите държави заявиха, че разследват причините за аварията. Албанската телевизия Top Channel се позова на неназовани източници, според които интерконекторът в Черна гора се е повредил, въпреки че нямаше официално потвърждение.

В Босна нямаше ток в столицата Сараево и градовете Баня Лука и Мостар, съобщи "Ройтерс". Местните медии съобщиха за прекъсване на електрозахранването в цялата страна.

Още: Опече си работата: Когато снегът спре тока, идваш в енергото със скара (ВИДЕО)

Снимка: Getty Images

В хърватския крайбрежен град Сплит движението беше спряно след повреда на светофарите, съобщи държавната телевизия HRT. Сирените на линейките огласиха целия град. Хърватската енергийна компания HEP заяви, че прекъсването на електрозахранването в някои части на страната е било причинено от "международно смущение, което е засегнало няколко държави", без да навлиза в повече подробности.

"Операторът на хърватската преносна система извършва анализ заедно със системните оператори на съседните страни, за да определи причината", допълва HEP.

Енергийната компания заяви, че е пуснала производствените си мощности в пълна експлоатация, за да осигури "доставки във възможно най-кратък срок".

Още: Следизборно: Токът ще поскъпне повече от обявеното

Черногорският дистрибутор на електроенергия CEDIS заяви, че "прекъсвания в мрежата" са довели до спиране на тока в по-голямата част от страната.

Иван Асанович, изпълнителен директор на черногорската енергийна компания CGES, заяви, че причината за прекъсването на електрозахранването "от регионален мащаб" е неизвестна и че CGES и CEDIS работят заедно за отстраняването на проблемите.

Албанският телевизионен канал Top Channel съобщи, че столицата Тирана и редица градове са без електричество.

Още: Милионен руски град остана без ток (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес