На среща на православието в Аман без Вселенския патриарх: Прокарване на руска нишка за Северна Македония и Украйна

2160
На среща на православието в Аман без Вселенския патриарх: Прокарване на руска нишка за Северна Македония и Украйна
Снимка: Евгения Чаушева/Actualno.com

По инициатива на Йерусалимския патриарх Теофил ΙΙΙ от ноември 2019 г. в Аман, столицата на Йордания, се състоя братска семейна среща на предстоятели и представители от различни православни църкви. Цел на срещата беше възобновяването на диалога и насърчаването на братското единство в Православието, посочва БГНЕС, цитирайки "Двери".

След края на срещата предстоятелите и представителите издадоха следното комюнике, което публикуваме със съкращения:

Москва: Разколът в православието влияе зле на отношенията Гърция-Русия

Разцеплението в православието се отразява негативно на отношенията между народите на Русия и Гърция, но има желание за тяхното укрепван...

"В срещата участваха представителства: на Православната църква в Йерусалим начело с патриарх Теофил, на Руската православна църква начело с Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, на Сръбската православна църква начело със Сръбския патриарх Ириней, на Румънската православната църква начело с Високопреосвещения Търговищенски митрополит Нифон, на Полската православна църква начело с Люблински и Холмски архиеп. Авел и на Православната църква на Чешките земи и Словакия начело с Блаженейшия митрополит на Чехия и Словакия Ростислав.

Делегациите декларираха, че това събрание се проведе с цел да укрепи братските връзки между сестрите-църкви, да насърчи връзките на мира в Христос между тях, да подкрепи единството на православните църкви и да поднови диалога с молитвената надежда за постигане на помирение, където е имало раздор.

В атмосферата на братска любов събралите се на срещата се съгласиха, че решенията по въпроси от общоправославно значение, включително предоставянето на автокефалия на определени църкви, трябва да бъдат финализирани в дух на общоправославен диалог и единство, както и при православен консенсус.

По отношение на настоящата църковна ситуация в Украйна участниците също признаха, че е необходим общоправославен диалог за изцеление и помирение.

Патриарх Кирил: Разколниците в Украйна ще доведат страната до духовна гибел

Създаването на нова църковна структура в Украйна от разколниците ще доведе страната до духовна гибел. Това заяви в сряда руският патриа...

По въпроса с църковната независимост Северна Македония, делегациите заявиха, че този въпрос трябва да бъде решен чрез диалог в рамките на Сръбската православна църква и с общоправославна подкрепа.

Що се отнася до Черна гора, участващите делегации призоваха съответните власти да зачитат и поддържат основното право на собственост върху имущество, включително това на църквата.

Делегациите се съгласиха да се съберат като братя, за предпочитане преди края на тази година, за да укрепят връзките на общението чрез молитва и диалог. Участниците се надяват, че Негово Всесветейшество Вселенският патриарх Вартоломей, със старшинството по чест, което притежава, ще се присъедини към този диалог заедно със своите събратя-предстоятели.

Делегациите приветстваха призива на своя събрат патриарх Теофил III да отправят молитва за света, за прекратяване на войната, болестите и страданията и за всички християни, както и за единството на Православната църква. Тази молитва трябва да се проведе в църквата-майка, в храма на Възкресението в Йерусалим, пред Светия гроб на Христос, от който Той възкръсна и провъзгласи мир за света".

РПЦ прекъсва връзка с Александрийския патриарх заради Украйна

Руската православна църква (РПЦ) заяви, че е прекъснала връзки с патриарха на Александрия и цяла Африка Теодор II, след като призна нов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com