Нито един български клуб в Северна Македония не поиска да смени името си

5295
Нито един български клуб в Северна Македония не поиска да смени името си
Снимка: БГНЕС

След като парламентът на Северна Македония прие с единодушие 3-месечен срок, в който сдруженията със „спорни имена“ да подадат искане за преименуване, опитите на власт и опозиция относно българските клубове не дадоха желания за тях резултат.

Срокът, който беше въведен чрез Закона за сдруженията и фондациите, изтече на 16 февруари и нито едно сдружение, включително българските, не е подало искане в Централния регистър на РСМ за промяна на името си.

Президентът на Македония де факто определи български цар за фашист

Българските клубове в Северна Македония трябва да не носят имена, които имат нещо общо с фашисткото минало. Това заяви северномакедонск...

Властите в югозападната ни съседка се насочиха главно към българските клубове „Цар Борис III“ в Охрид и „Ванчо Михайлов“ в Битоля, срещу които през последните месеци имаше серия от нападения.

„Българските клубове, които сменят спорните имена, ще продължат да работят. Законът ще се прилага изцяло“, заяви преди седмица премиерът Димитър Ковачевски. „Тези, които не подадат молба до Централния регистър, няма да продължат да работят съгласно приетите закони. Културните клубове трябва да бъдат място, което сближава народите и гражданите, а не места, които с имената си будят негативни чувства и разединяват гражданите“, добави той.

Според местната медия „Локално“ – клубът в Охрид е подал молба за преименуване преди около две седмици. Само че днес стана ясно, че сдружението „Цар Борис III“ само е пратило писмо с искане за уточнения какво е необходимо, за да бъдат спазени изискванията на новия закон. В искането няма никаква промяна на името, заяви в интервю за Телевизия 24 директорът на Централния регистър на РСМ Мария Бошковска-Янковски.

Тя бе цитирана от БТА да казва, че „това е купуване на време“ от страна на клуба в Охрид. От Централния регистър писмено дали отговор какви документи трябва да се внесат в едномесечен срок, за да бъдат изпълнени критериите, залегнали в новоприетия закон.

Нападателят на Християн Пендиков е пуснат на свобода

Нападателят на Християн Пендиков - Илия Спасески, вече е на свобода. Мъжът, който жестоко преби 21-годишния секретар на българския клуб...

Българските клубове така и не дадоха индикации, че ще изпълнят разпоредбите в Закона за сдруженията и фондациите, създаден срещу тях.

Документацията на 17 000 сдружения, които са в базата на Централния регистър на Северна Македония, сред които и българските сдружения "със спорни имена", е изпратена в Министерството на правосъдието. Преди това заседава комисията, която преценява дали имената на сдруженията и фондациите са в съответствие на закона и дали даден клуб трябва да преустанови работата си.

"Статутът и програмите на всички сдружения са почти идентични, като в случая с българските сдружения има текстове, че ще защитават българските интереси, но това не е достатъчно, за да не може да бъде регистрирано като правен субект, защото изпълнява другите условия", каза Бошковска-Янковски.

ОЩЕ: "Нападение от омраза": Насрочено е делото за нападнатия Пендиков

Да кръстим клуба "Лопе де Вега", че да миряса Скопие

Отива един журналист да отразява възхода на съветското селско стопанство. Попада в един образцов колхоз. Машините - последна дума на тр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com