"Нова демокрация": Ципрас бяга

4670
"Нова демокрация": Ципрас бяга
Снимка: Getty Images/Guliver

С решението си за предсрочни избори премиерът Алексис Ципрас не подава оставка, а бяга. Това заяви Вангелис Меймаракис, лидер на втората по големина партия и най-многобройна опозиционна сила в гръцкия парламент "Нова демокрация", предаде МИА.

"Ципрас бяга. Той се опитва да избегне дилеми, както и духа на (Панайотис) Лафазанис, който кръжи над него", каза Меймакарис по време на пресконференция. Според него, ако премиерът наистина беше успял, то той не би имал никакви причини да се впуска в нови избори.

Меймаракис също така заяви, че чрез мандатите за съставяне на правителство ще изчерпа всички възможности за намиране на решение в рамките на настоящия парламент. Той ще проведе среща с лидерите на партиите "Потами" Ставрос Теодоракис и на ПАСОК Фофи Генимата. Меймаракис също така каза, че членове на партията ще обсъдят възможността за среща и с крайнодясната "Златна зора", Комунистическата партия, "Независими гърци" и с Лафазанис като лидер на нова партия.

Той допълни още, че смята да използва конституционното право на неговата партия и да се опита да формира правителство, дори и то да бъде на малцинството, с цел да се избегнат предсрочни избори през следващия месец. Меймаракис още днес ще се срещне с президента на страната Прокопис Павлопулос, който трябва да му връчи мандат.

В същото време лидерът на "Потами" Ставрос Теодоракис заяви, че решението на Ципрас за предсрочни избори е "трагичен избор" за Гърция

"Ципрас имаше решения. Толерантността на опозиционните партии и поддръжката в парламента винаги, когато му трябваше, му даде възможността да управлява докато не се стабилизира проблемната икономика", каза той.

Жена застана начело на гръцкото правителство

Василики Тану-Христофилу - председател на Върховния съд оглави правителството на Гърция, съгласно конституцията, след оставката на прем...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани