"Нова демокрация" победи с голяма разлика "Сириза" на местните избори

3016
"Нова демокрация" победи с голяма разлика "Сириза" на местните избори
Снимка: Gettyimages.com

Консервативната опозиционна партия "Нова демокрация" спечели убедителна победа на местните избори в Гърция, като води в повечето региони на страната, включително в Атина и Солун, помитайки управляващите от "Сириза" на премиера Алексис Ципрас месец преди общите предсрочни избори, предаде БГНЕС.

Кандидатите на "Нова демокрация" спечелиха 11 от 13-те региона на страната, според предварителните резултати, включително и района Атика, където се намира гръцката столица.

Десницата убедително води на местните избори в Гърция

Приключват местните избори в Гърция. Анализаторите очакват, че консервативната десница ще спечели столицата Атина, втория по големина г...

Кандидатът за кмет на "Нова демокрация" Костас Бакояни води в Атина с 65% от гласовете, според предварителните резултати след преброяване в половината от бюлетините. Бакояни, бивш губернатор на провинция, успя да се пребори за кметския стол с левия си предшественик. Той спечели 42% от гласовете в първия кръг, побеждавайки съперника си - левия Насос Илиопулос, с повече от 25 процента. 41-годишният кандидат-градоначалник произхожда от старо политическо семейство, а майка му Дора е избрана за кмет на Атина през 2003 година.

В региона Солун, консервативният Апостолос Цицикостас вече спечели в първия кръг, като получи 62% от гласовете.

Партията "Нова демокрация" повтори представянето си от европейските избори миналия месец, когато получи 33% от гласовете – с 9 процента повече от управляващата партия "Сириза". Заради резултата Ципрас, който приложи мерките за строги икономии вследствие на гръцката дългова криза, свика парламентарни избори за 7 юли, три месеца по-рано от предвиденото.

Гласуването в неделя беше втори тур на изборите за кметове на градовете и областни управители. В първия кръг от общинските и регионалните избори през май, "Нова демокрация" спечели 5 от 13-те региона на Гърция, а левицата взе само един.

Предсрочните избори в Гърция ще се проведат в края на юни

Предсрочните избори, обявени в неделя вечерта (26 май) от премиера Алексис Ципрас след поражението на партията му на европейските избор...

"Надеждата се е върнала, това е отмъщение ... срещу популизма на Ципрас", пише ежедневникът "Вима".

Ципрас призова избирателите да гласуват за "кметовете на напредъка", обявявайки вотът в неделя за решаващ в изявление пред репортери след гласуването в "Кипсели", квартал на работническата класа в Атина.

Наблюдателите приписват възраждането на консерваторите отчасти на сделката между Гърция и нейната съседка, която сега се нарича Северна Македония, бивша Македония. Подкрепен от Ципрас и македонския му колега Зоран Заев, договорът приключи дългогодишния спор между двете страни.

Спорът датира от независимостта на Северна Македония от Югославия през 1991 година, когато Скопие обяви, че иска държавата да се нарича Македония, въпреки възраженията на Гърция, която има северна провинция със същото име. След сключването на споразумението за промяната на името, Атина оттегли възраженията си за кандидатурата на съседа си за присъединяване към Европейския съюз, но споразумението беше заклеймено и от националистите и в двете страни.

Проучване: В Гърция опозиционната "Нова демокрация" набира преднина

Основната опозиционна гръцка партия „Нова Демокрация“ (НД) води с 6,3% пред управляващата СИРИЗА, показват данните от проуч...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com