X
 
 

ООН: Европа трябва да помогне на Гърция в кризата с децата мигранти

971 0
ООН: Европа трябва да помогне на Гърция в кризата с децата мигранти
Снимка: Getty Images/Guliver
Европа трябва да помогне за справяне с кризисната ситуация в Гърция, където около 5000 деца мигранти живеят в опасност от експлоатация и насилие. Това заяви върховният комисар по бежанските въпроси на ООН Филипо Гранди пред репортери, предаде БГНЕС.

"Има спешна ситуация с децата в тази страна, това трябва да се реши", поясни още експертът.

Припомняме, че стотици мигранти пристигат на гръцките острови от Турция всеки ден, прибавяйки се към около 39 000 вече настанени в островни лагери и други 22 000 в континенталната територия на страната.

Миналата седмица гръцкото правителство заяви, че не е успяло да убеди други държави от ЕС да помогнат за приемане на около 3000 от децата.

Зеехофер загрижен за кризата с бежанците по Балканския маршрут

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер заяви, че е загрижен за настоящата бежанска ситуация по така наречения Балкански маршрут. ...

"Честно казано, ако Европа не чувства, че трябва да споделя отговорността за децата, които нямат дом, семейства и бъдеще, аз се притеснявам за Европа", посочи Гранди.

Правозащитни групи критикуваха новото консервативно правителство на Гърция заради действията му. Кабинетът ускори процедурите за убежище и миналата седмица разкри планове за изграждане на по-големи затворени лагери на островите, което води до опасения, че хиляди ще бъдат затворени преди депортирането.

"Разясних на правителството, че политиката на ВКБООН е против задържането на търсещи убежище. Търсенето на убежище не е престъпление", заяви Гранди, който се срещна с премиера Кириакос Мицотакис и министрите, ангажирани с въпроса.

Гранди каза, че намира условията за живот в лагерите, които посети на остров Лесбос, за „изключително тревожни“ с „генерализирано напрежение, което често води до насилие, особено срещу непълнолетни“. Тази страна трябва да обърне страницата в начина на работа", счита експертът.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално