ООН иска санкции срещу Милорад Додик

1965
ООН иска санкции срещу Милорад Додик
Снимка: Bosnia presidency

Върховният представител на ООН за Босна и Херцеговина Кристиан Шмид се противопостави на разделянето на Босна и Херцеговина и призова за налагане на персонални санкции срещу сръбския член на председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик. Той изрази това мнение в интервю за информационния портал "The Pioneer".

"За да предотвратим превръщането на сегашния конфликт в ожесточена конфронтация, в която хората се стрелят един друг, трябва ясно да заявим: държавата не трябва да бъде разделяна и трябва да функционира", каза Шмид. Посочва се обаче, че действията на Додик изискват отговор. "Персоналните санкции биха били вариант", подчерта той, като уточни, че за това е необходимо единодушие в Европейския съюз (ЕС).

Милорад Додик: Путин и Си Дзинпин няма да ме подведат

Милорад Додик, сръбският член на тристранното ръководство на Босна и Херцеговина, заяви, че няма да се откаже от сепаратистките планове...

Заедно с това той призова за финансова помощ за Босна и Херцеговина, която според него трябва да бъде обвързана с редица условия.

"Препоръчвам това да направят всички международни донори, а не само Европейският съюз", заключи Шмид.

Върховният представител на ООН за Босна и Херцеговина ще говори пред Комисията по европейски въпроси на Бундестага в сряда и ще информира за ситуацията на Западните Балкани.

Съгласно конституцията, предложена в Общото рамково споразумение за мир в Босна и Херцеговина (Дейтънското споразумение), подписано в Париж на 14 декември 1995 г., държавата Босна и Херцеговина се състои от две единици: Мюсюлманско-хърватската федерация на Босна и Херцеговина (ФБиХ, 51% от територията на страната) и Република Сръбска (49%), както и окръг Бръчко. Три основни народа са пропорционално представени в държавната система: бошняци (приели исляма славяни), сърби (православни) и хървати (католици). Страната се управлява основно от Върховния представител на международната общност (длъжност, създадена с Дейтънското споразумение), който се назначава от ръководния комитет на Съвета за прилагане на мирното споразумение след одобрение от Съвета за сигурност на ООН. На 27 май Кристиан Шмид встъпи в тази длъжност. Държавен управляващ е колективен орган - Президентството на Босна и Херцеговина.

Ердоган се намеси в напрежението в Босна и Херцеговина

Турският президент Реджеп Ердоган се срещна с Милорад Додик - член на тристранното президентство на Босна и Херцеговина и лидер на босн...

Санкции срещу Милорад Додик

В началото на януари Съединените щати включиха Додик в нов черен списък и наложиха санкции срещу свързания с него телевизионен канал "Алтернативна телевизия" заради предполагаеми корупционни действия на сръбския член на президиума на Босна и Херцеговина. През 2017 г. САЩ наложиха санкции срещу Додик, който тогава беше президент на Република Сръбска. Както обясни тогава Министерството на финансите, решението се основава на изпълнителна заповед, която позволява "налагането на санкции срещу лица и организации, които подкопават или могат да подкопаят рамковото мирно споразумение от 1995 г.", известно като Дейтънското споразумение. Според Министерството на финансите Додик "активно е възпрепятствал" прилагането на този документ. В отговор Додик заяви, че американските санкции са инструмент, чието време е отминало. Според него санкциите на САЩ се налагат "по рефлекс от миналото" и отразяват по-скоро слабостта на САЩ, отколкото тяхната сила.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Смъртни заплахи към американския посланик в Сърбия

Спират Threads в Турция временно

Буяр Османи: До 5 години Северна Македония ще е част от ЕС

Гърция изпрати хуманитарна помощ на Ивицата Газа

Пендаровски: Ако делим гражданите на етническа основа, страната ще се върне назад

Вучич: Ново правителство - преди майските празници

"Реките пресъхват, а езерата изчезват": Гърция е изправена пред водна криза

Стрелба пред нощен клуб в Солун

Предизборно: В Македония се нападат политически с "български диктат"

Из полицейски наръчник в Гърция: Шамарите и драскотините не са домашно насилие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com