Опозицията нападна Ципрас заради референдума

10744
Опозицията нападна Ципрас заради референдума
Снимка: Getty Images / Guliver

Опозиционните партии атакуваха решението на премиера Ципрас, като го обвиниха, че рискува изхода на страната от ЕС с референдума за спасителния план, писа в. "Катимерини", цитиран от БГНЕС.

Социалистическата партия ПАСОК поиска оставката на премиера.

"След като г-н Ципрас не е способен да взима отговорни решения, той трябва да напусне и да остави гражданите да гласуват за бъдещето си на избори", гласеше изявлението на ПАСОК.

Центристката партия "То потами" също обвини Ципрас в безотговорност. "Алексис Ципрас и Панос Каменос решиха да поведат лобито на драхмата, да извадят страната от ЕС и да я блъснат от ръба", коментира лидерът на "То потами" Ставрос Теодоракис. "Ние ще се борим за силна Гърция в сърцето на Европа".

"Ципрас води държавата към референдум с крайния въпрос "да" или "не" на Европа и предлага разрив с всичките ни партньори", каза бившият премиер Антонис Самарас от "Нова демокрация".

"Демокрацията заслужавa тласък в свързаните с еврото въпроси. Ние дадохме този тласък. Нека хората решат. (Смешно е колко радикално звучи тази концепция!)", писа в "Туитър" гръцкият финансов министър Янис Варуфакис. Забележката му бе публикувана минути след като премиерът Алексис Ципрас съобщи, че ще проведе референдум за приемането на спасителния план, предложен от международните кредитори на Гърция. На въпрос дали повечето хора ще осъзнаят за какво точно гласуват на допитването, Варуфакис отвърна "Този въпрос е натежал от омраза към демокрацията".

Представител на еврозоната коментира пред АФП, че преговорите на министрите от еврозоната, планирани за днес, все пак ще се проведат. След въпрос дали ще се обсъжда сегашното предложение за спасителна програма или възможността Гърция да напусне еврозоната, той отвърна: "Ще видим. Някои страни искат да обсъждат план Б."

Международният валутен фонд, Европейската централна банка отказаха да коментират изявлението на Ципрас и дали са били уведомени за референдума, писа в. "Файненшъл таймс". Медията допълва, че допитването повдига и правни въпроси. Според гръцката конституция не е позволено да се извършват референдуми по финансови въпроси, а по думите на Ципрас темата на плебисцита е точно такава.

Междувременно в Атина след съобщението на премиера се образуваха опашки пред банкоматите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com