Отцепник от СИРИЗА получи мандат за съставяне на правителство в Гърция

3918
Отцепник от СИРИЗА получи мандат за съставяне на правителство в Гърция
Снимка: Getty Images/Guliver

Лафазанис има 25 депутати, докато подалото оставка правителство на Ципрас се състоеше от 49 души

Мандат за сформиране на гръцко правителство получи противник на споразумението с международните кредитори, предаде телевизия ЕРТ.

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос връчи мандата на Панайотис Лафазанис, който наскоро оглави отцепилата се от управляващата партия СИРИЗА парламентарна група "Лаики энотита" /Народное единство/.

Защо Ципрас подаде оставка?

Алексис Ципрас отново успя да ни изненада. Първоначално смяташе да иска вот на доверие. Впоследствие се заигра с мисълта да свика из...

"Ще използвам мандата, за да получа възможностите за сформиране на правителство, което ще бъде против всякакви меморандуми, посочи Лафазанис в разговор с президента.

Според гръцката конституция при предсрочна оставка на правителството държавният глава трябва да предложи на няколко опозиционни партии да сформират правителство, което да бъде подкрепено от парламента. Всяка от партиите разполага с тридневен срок за тази цел. Ако никоя от тях не успее, ще бъде назначено служебно правителство начело с председателя на Върховния съд Василики Тану-Христофилу и ще бъдат обявени предсрочни парламентарни изболи.

Лидерът на опозиционната партия "Нова демокрация Меймаракис не съумя да сформира кабинет и сега мандатът отиде при Лафазанис.

Правителството на Алексис Ципрас трябваше да подаде оставка, след като загуби мнозинство в 300-членния парламент заради одобрението на споразумението с кредиторите. Мнозинството бе загубено, защото лявото крило на СИРИЗА се обяви против споразумението

Гръцкият премиер Алексис Ципрас подаде оставка

Правителството на Гърция подава оставка. Това обяви премиерът Алексис Ципрас в телевизионно обръщение към гръцкия народ. "Веднага след...

Припомняме, че Лафазанис има 25-ма депутати, докато подалото оставка правителство на Ципрас се състоеше от 49 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com