Паметникът на цар Душан разбуни Македония

83287
Паметникът на цар Душан разбуни Македония

Гражданското сдружение „Събуди се” реагира на поставянето на паметник на цар Душан в центъра на Скопие, пише днес македонският ”Утрински весник”. От сдружението посочвали още, че паметникът бил поставен преди да бъдат издигнати паметници на албански герои.

„Поставянето на подобна фигура е скандално от няколко аспекти. Първо, поставянето на паметник на сръбски окупатор говори за криза на идентичността или за сърбофилията на тези, които са го поставили. Второ, във време на икономическа криза и екстремна бедност се поставят паметници, които са цел на подигравка на цивилизования свят”, заявили от сдружението.

Неврокопският край бесен на Скопие, от там ни определят като провокатори

Хората в Неврокопския край негодуват от посегателството на Македония над българския национален герой Гоце Делчев. Най-недоволни са жите...

След паметниците на Александър Македонски и Скендер бег, Сърбия също получи свой представител в града покрай Вардар, писа вчера вестник Нова Македонија. Според изданието в Сърбия това се коментирало като заслуга на сръбската общност в Македония.

„Паметникът не е поставен там, където искахме, и това ни боли най-много. Но ако се има предвид разположението и досегашната атака върху част от сръбската история на тази територия, ние все пак сме доволни”, заявила пред сръбски медии Гордана Йовович-Стойковска, председател на сръбската общност в Македония.

Професорът във философския факултет по история на Византия и македонски средновековен период Александър Атанасовски е изненадан от това, че е поставен паметник на този владетел. На въпрос дали съществува историческо оправдание за тази стъпка, историкът заявява, че съществува за сърбите, но не и за македонците.

„Независимо, че си поставя титла македонски цар, той все пак е окупатор на тази територия и подчинил македонците под сръбска власт. По тази логика, на всеки владетел трябва да му издигнем паметник - и на българските владетели Борис, Симеон, Петър, Иван Асен Втори, Калоян, а също така и на турските султани”, заявява Атанасовски.

Само 24,4% от македонците подкрепят "Скопие 2014"

Почти 25% от населението на Македония подкрепя проекта „Скопие 2014”. Това сочи проучване на Института „Димитрия Чупо...


С него не е съгласен историкът Милан Бошковски от института по национална история.

„Ако се издига паметник на Юстиниан, не трябва да има негативен контекст относно поставянето на паметник на Душан, защото по негово време по-голямата част от територията на Македония била под негово владение”, казва професорът.

„Това е чест за град Скопие и за Македония - толкова силен и могъщ цар да се провъзгласи за владетел в Македония”, твърди Бошковски.

В същото време стана ясно, че министерството за култура на Македония не е поръчител и не е поставило паметника на цар Душан в центъра на Скопие. Това заяви Елизабета Канческа-Милевска, министър на културата на Македония, предаде македонската телевизия Сител. Според Канческа-Милевска подобна инициатива не е имало в министерството. Тя посочи още, че паметникът е поставен от инвеститора на моста.

Как се сглобява националната идентичност

Щеше ли да има македонска държава без Букурещкия мир? Защо Гърция замества разговора за гражданската война с еуфория около Александър ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com