Парламентът в Гърция одобри пакета, договорен с кредиторите

7287
Парламентът в Гърция одобри пакета, договорен с кредиторите

Гръцкият парламент прие закона за реформи, които бяха съгласувани като предварителни условия за начало на преговори между Гърция и другите страни от еврозоната за третата кредитна програма за страната, предаде БГНЕС.

Програмата ще бъде с обем от 80-90 млрд. евро, като правителствата на страните от еврозоната ще предоставят между 40 и 50 млрд. от тази помощ, а останалата част ще дойде от МВФ и финансовите пазари. Както съобщават световните агенции, "за" са гласували 229 от депутатите в 300-местния парламент на Гърция. Шестима са се въздържали, а "против" са били 64 депутати. В документа се фиксират изменения в данъчното законодателство, социалното подпомагане и застраховането, както и ограничаване на практиката на ранно пенсиониране.

Общо 32 депутати от управляващата коалиция с основен играч крайнолявата партия Сириза на Алексис Ципрас са гласували "против", докато 6 са гласували "въздържали се". Сред гласувалите "против" са бившият финансов министър Янис Варуфакис, първият зам. министър на финансите в оставка Надя Валавани, министърът на енергетиката Панайотис Лафазанис, първият зам. министър на здравеопазването Димитрис Стратулис и първият зам. министър на отбраната Костас Исихос. Лично Ципрас се появи на заседанието и изнесе впечатляваща реч, като заяви, че ако му останат под 121 депутати, ще сдаде управлението. След гласуването се оказа, че има на разположение 124 души.

Дебатите и гласуването се проведоха в напрегната обстановка, след като по-рано пред парламента имаше сблъсъци между полицията и противници на исканите от кредиторите ограничения, въоръжени с коктейли молотов. Няколко десетки младежи с каски и маскирани започнаха да хвърлят бутилки със запалителна течност. Това стана след края на манифестация, събрала на площада 12 000 души, протестиращи срещу споразумението с трудни условия, което бе подписано между Гърция и нейните кредитори. При сблъсъците в Атина са пострадали четирима гръцки полицаи и двама френски фотографи. Протестиращите запалиха микробус на гръцка телевизия, изпочупиха околните банкомати и разбиха витрините на няколко магазини. Полицията бе принудена да използва сълзотворен газ.

Страните членки на еврозоната, които по-късно днес ще проведат телефонна конференция - към 11:00 часа българско време, изискват от Гърция да ратифицира първите мерки, преди да бъде приведен в действия новия спасителен план за страната. Ципрас не скри, че "не вярва в тези мерки, които няма да се отразят добре на гръцката икономика". Той обаче увери от трибуната на парламента, че единствените перспективи са били хаотичен фалит или временно изключване от еврозоната. Текстът трябва да бъде ратифициран от Германия в петък (17 юли) и от Финландия - двете страни с най-твърда линия спрямо Гърция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани