Партиите в Македония не успяха да се разберат, ще има нова среща

8806
Партиите в Македония не успяха да се разберат, ще има нова среща

И втората среща между лидерите на основните политически партии в Македония приключи без успех, предаде БГНЕС.

Участниците се договориха за нова среща на 26-ти май в преговорите на лидерската среща в Скопие. Преди приключването на разговорите от опозицията съобщиха, че няма да "участват в никакви договорки, ако няма споразумение за преходно правителство". Преговорите се водят в клуба на народния представител.

В преговорите участваха премиерът и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, Зоран Заев от Социалдемократическия съюз /СДСМ/, Али Ахмети от Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ и Мендух Тачи от Демократическата партия на албанците /ДПА/.

От СДСМ настояват да има споразумение за преходно правителство и гаранции, че то ще бъде спазвано. Социалистите смятат, че преходното правителство трябва да "премахне тоталният контрол над държавните институции от страна на режима на Груевски". Представител на СДСМ съобщи, че ДСИ, ДПА и ВМРО-ДПМНЕ действат заедно и поради тази причина малко вероятно е да има напредък и след паузата. Трите формации искат създаването на парламентарна комисия за разследване на подслушаните телефонни разговори и за обвиненията в корупция.

Ясно е, че няма напредък, но поне се разбрахме за нова среща на 26 май. Това каза лидерът на СДСМ Зоран Заев и допусна, че на утрешната му среща с Груевски в Страсбург ще бъдат направени нови предложения от страна на ЕК.

"Тези предложения ще бъдат обсъдени на 26 май. Нашите предложения и нашите искания са ясни. Необходима е независима институция. Правителство, което ще действа за определен период и ще подготви Македония за свободни и демократични избори", поясни още Заев.

Никола Груевски отказа да отговаря на журналистически въпроси, защото щял да говори тази вечер на митинга на партията му в Скопие. Лидерите на двете албански партии Ахмети и Тачи също отказаха коментар.

Вчера в Скопие се проведе национален протест срещу режима на Груевски. В него участваха десетки хиляди души от цялата страна. На шестивието имаше представители и на двете най-големи общности - македонската и албанската.

Тази вечер ще има митинг на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ от 21.00 часа местно време (22:00 часа българско време).

Русия: Западът има план за дестабилизиране на Македония

Министерството на външните работи на Русия разпространи съобщение за събитията в Македония, пише днес македонският вестник ”Дневн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com