ПКК се обърна към САЩ за подкрепа в конфликта с Турция

6205
ПКК се обърна към САЩ за подкрепа в конфликта с Турция

Кюрдската работническа партия (ПКК) е в индиректни преговори със САЩ, молейки ги да се намесят и посредничат на конфликта с Турция, независимо от това, че Вашингтон смята ПКК за терористична организация. Това става ясно от интервю на Семил Баик, един от основателите на партията, пред британския в. The Telegraph.

В него той също така заяви, че групата отхвърля всякакви идеи за едностранно примирие по отношение на бойните действия с Анкара. Въпреки това според него ПКК ще приеме примирие, но с американски гаранции.

"Повтарям призива си САЩ да са медиатори в тази ситуация между нас и Турция и ако те ни дадат гаранции ние ще приемем тази роля", каза Баик като допълни, че "ако няма гаранции ние не можем да предприемем едностранни действия".

Възобновяването на сраженията между Турция и ПКК, които продължават повече от 30 години, направиха кампанията на водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" много по трудни, се казва още в материала на изданието.

"Ако Америка продължи да подкрепя политиката на Турция възможно е да загуби кюрдите", каза още той като допълни, че "ако Америка загуби кюрдите, ще й бъде трудно да победи "Ислямска държава".

Въпреки че се смята за терористична организация от Турция, САЩ и европейските страни, партията се сражава наравно с коалиционните сили срещу групировката както в Ирак, където в планините Кандил се намира нейният щаб, така и в Сирия.

В своето интервю Баик заяви още, че в момента САЩ се намират в добра позиция да прекратят конфликта на ПКК и да сложат край на насилието. Според него успехът на групата срещу "Ислямска държава" е спомогнал за започването на промяна на общественото мнение спрямо ПКК – от виждана като марксистка терористична група до най-добрата надежда за борба срещу "Ислямска държава".

Баик заяви също, че условията за подновяване на преговорите с Анкара за постоянен мир са на първо място прекратяване на бомбените нападения срещу цели на организацията, достъп до лидера й Абдула Йоджалан, който е в затвора от 1999 г., както и прекратяване на "полицейските операции" срещу нейни членове.

В Турция хванаха бомби, с които можело да се разруши Диарбекир

Полицията в югоизточния турски град Диарбекир в рамките на няколко операции е задържала експлозиви, достатъчни да унищожат целия град. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com