Плусинфо: Който пие бира по-умен ли е? На Балканите македонците пият най-малко

5363
Плусинфо: Който пие бира по-умен ли е? На Балканите македонците пият най-малко
Снимка: iStock/Guliver

Който пие бира по-умен ли е, задава въпрос македонският сайт Плусинфо.мк. И добавя, че македонците пият най-малко, а хърватите най-много в региона.

Скорошно проучване на екип от Университета на Илинойс установи, че пиенето на бира прави хората по-умни, особено когато става въпрос за справяне с предизвикателни ситуации и решаване на проблеми.

Следвайки тази логика и факта, че македонците пият най-малки количества бира, следва само едно заключение, пише македонската медия.

От 2007 г. всеки първи петък на август се отбелязва Международният ден на бирата. Това е най-старата и най-често консумираната алкохолна напитка в света и трета по популярност, веднага след водата и чая, така че не е чудно, че й е посветен отделен ден от годината.

Без значение в коя част на света се намирате, ако сте решили да седнете и да изпиете чаша бира, трябва да знаете, че тя се прави от едно и също - зърнени храни, обикновено ечемичен малц, бирена мая, вода и хмел, който й придава вкус и действа като естествен консервант.

Бирата е една от малкото алкохолни напитки, за които хората казват, че не я пият заради алкохола, а защото им е вкусна. Наричат я още „златна течност“ и този синоним само потвърждава нейната популярност и стойност.

Изследванията показват, че пиенето на бира прави хората по-умни.

Що се отнася до консумацията на бира по държави, Македония изостава не само от традиционните любители на бирата Чехия, Полша и Германия, но и по отношение на страните от региона. На Балканите лидери по потребление на бира на глава от населението са хърватите, следвани от словенците, сърбите, българите и т.н. По-малко бира от македонците пият само гражданите на Косово. Същото важи и за консумацията на алкохол като цяло.

В проучването на Университета в Илинойс участвали 40 мъже на възраст от 21 до 30 години, които били разделени на две групи. Първата група пиели около 0,5 литра бира, докато другите не консумирали алкохол. На всеки била дадена задача да реши проблем, а резултатът потвърдил предположението на изследователите - групата, която консумира бира, се справила с 40% повече задачи в сравнение с трезвите си колеги, а освен това го направила за по-кратко време.

Въпреки това, при тестове, в които се изисква добра памет, групата, която не е пила алкохол, се представя по-добре, съобщава Bussines Insider.

Що се отнася до това кой пие най-много на глава от населението, европейските държави все още са абсолютни шампиони. Според някои проучвания чехите продължават да държат лидерството, въпреки факта, че консумацията им на бира е значително намаляла покрай пандемията (от 143 на 137 литра на глава от населението). На второ място са германците средно с около 110 литра на човек, а общо годишно през гърлата на бираджиите в Германия минават цели 9 милиарда литра. Повече от половината от това количество се изпива на известния фестивал Октоберфест.

Водещият производител на бира в ЕС е Германия, Холандия е най-големият износител, а Франция - най-големият вносител.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com